Çamlıca Camii | Nerede? Nasıl Gidilir? Mimari Özellikleri, Tarihi Hakkında Bilgi 2023
Çamlıca Camii, kalplerin ve ruhların birleşip Allah’a yöneldiği Türkiye’nin en büyük Camisi. 60 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği kapasiteye sahip eşsiz yapıt ile ilgili Çamlıca Camii Nerede? Çamlıca Camii Tarihi, Özellikleri, Mimari Yapısı, Çamlıca Camiye Nasıl Gidilir? hakkında pek çok detaylı bilgiye yazımın içeriğinde yer verdim. İyi Okumalar!
İçindekiler
Çamlıca Camii Nerede?
İstanbul Üsküdar’da Çamlıca Tepesinde yer alan Camii, tüm heybetiyle göz dolduruyor. Üsküdar kıyılarından bu görkemli yapıyı rahatlıkla görmek mümkün. Camii konumu bakımından yüksek bir tepede bulunmasından dolayı, sadece Üsküdar’da değil, Beşiktaş, Beyoğlu ve Fatih gibi pek çok ilçeden de net bir şekilde camii görülebiliyor.
Çamlıca Camii Hakkında Bilgi
Anadolu yakasında yapılacak olan Caminin yeri Çamlıca Tepesi olarak belirlenir. İstanbul’un tarihi dokusuna uygun, geleneksel Osmanlı mimari çizgileri taşıyan ve İstanbul’un pek çok yerinden görülebilir bir cami olması hedeflenir. Bunun için ”Çamlıca Yeni Silüetinin Mimarını Arıyor” adlı bir yarışma düzenlenir. 62 projenin katıldığı yarışmada klasik Osmanlı Mimarisi özelliklerini yansıtan proje birinci seçilir. Arazinin yapısına uygun olarak kademeli bir cami projesi hazırlanır.
Çamlıca Camii Tarihi
Çamlıca Caminin yapımına 6 ağustos 2013 yılında başlanıldı. Temeli atıldıktan 33 ay sonra bir defalığına Kadir Gecesinde ibadete açıldı ve cami avlusunda toplanan 18 bin kişilik cemaatle ilk namaz kılındı. Yapım aşaması yaklaşık olarak 6 yıl sürdü. 2016 yılında tamamlanması planlanan cami istenilen tarihe yetişmeyince ibadete açıldı. Resmi olarak da 2019 da görkemli bir açılışla İslam aleminin hizmetine sunuldu.
Caminin açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi ve açıldıktan sonraki ilk namaz 2019 yılında Regaip Kandilinde büyük bir cemaatle kılındı.
Çamlıca Camii Özellikleri Ve Mimarisi
60 bin kapasiteli Caminin yapımında en yeni teknolojiler uygulandı. Yapım aşamasında su ve basınca dayanıklı bir beton kullanıldı. Bu beton sayesinde Caminin 100 yıl hiç eskimeden sağlam ve dayanıklı kalması sağandı. Büyük bir özen gösterilen çalışmalarda caminin kubbeleri, tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında kullanılan ve üst seviyede dayanıklılığa sahip olan Horasan harcı ile sıvandı ve kurşunla kaplandı. Görünüm itibari ile geleneksel bir yapı olmasına rağmen en son teknolojiye sahip betonarme bir yapı. Doğal ünye taşıyla kaplanan dış kaplamanın üzerine su itici bir kimyasal uygulanarak yağmur sularının emilmesi engellendi.
Camide uygulanan ölçülerin her birinin ayrı bir sembolü ve anlamı bulunuyor. Ana kubbesinin yüksekliği 72 metre olan yapıda bu topraklarda yaşamış olan 72 millet temsil ediliyor. 34 metre olan kubbenin çapı ile İstanbul’un plakası vurgulanmış. Toplam 6 minaresi bulunuyor. 2 minaresi 90 m uzunluğunda. Cami bölümündeki 4 minarenin uzunluğu ise 1071 yılında Malazgirt Zaferi ile Anadolu’ya gelen Türklere ithafen 107.1 m uzunluğunda yapılmış.
Cami genelinde huzurun simgesi mavi ve turkuaz renkleri hakim. Ana kubbe yazısı ve işlemeleri tevhidi temsil ediyor. Kubbenin ortasında Allah’ın en kapsamlı ismi olan Lafza -ı Celal işlemesi yer alıyor. Etrafında 16 Türk devletine itafen yazılmış 16 Esma-ül Hüsna bulunuyor. Ana kubbeyi taşıyan 4 kubbede Fetih Suresinin tamamı muhteşem bir işçilikle işlenmiş.
Caminin dışarıdan ana avluya girişinde mermerden yapılmış dev boyutta büyük bir taç kapı bulunuyor. Kapının avlunun içine bakan bölümüne Kasas Suresi’nin 77. ayeti işlenmiş. Caminin içine girilen kapının üzerinde ise Al-i İmran Suresi’nin 132-136 ayetleri yer alıyor.
Caminin ana kapısı ise kündekari işçilikle işlenmiş sedef kaplama muhteşem bir kapı. Dünya’nın en büyük ibadethane kapılarından biri olan bu kapı 2 kanatlı ve her bir kanadı 2.50 m genişliğinde. 6.5 metre yüksekliğinde olan bu devasa kapının 6 ton ağırlığında. Türk ahşap sanatının en güzel örneklerinin yansıtıldığı kapı heybeti ve görkemiyle göz dolduruyor.
Cami içerisine en az hoparlörle sesin cemaate net bir şekilde ulaşması için özel bir proje geliştirilmiş. Merkeze odaklı ana kubbeye açılan 220 delik sayesinde seslerin imam ve cemaate geri dönmemesi sağlanmış.
Aynı zamanda bir külliye olan caminin içerisinde 11 bin metre karelik alanı kaplayan Türk İslam Eserleri Müzesi, Yaklaşık olarak bin kişilik konferans salonu, 8 adet sanat atölyesi, kütüphane ve 3500 araçlık otoparkı bulunuyor. Cami zemininde 25 bin metre halı kullanıldı ve aynı anda 8 cenazenin namazı kılınabiliyor.
Çamlıca Camii Mimarı Kimdir? Kim Yapmıştır?
Çamlıca Cami, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın emri ile yapılmıştır. Çamlıca Camii mimarı Hacı Mehmet Güner’dir. Camide bulunan eşsiz işlemeler hattat Hasan Çelebi tarafından yapılmıştır.
Çamlıca Cami’ye Nasıl Gidilir? Yol Tarifi
Üsküdar’da bulunan Çamlıca Camiye nasıl gidilir? sorusuna verilecek bir çok seçenek mevcut.
*Toplu taşıma ile gelecekseniz, Şişli lokasyonundan Çamlıca Camii istikametine doğru hareket eden 522 ve 14FD numaralı otobüsleri kullanarak 45 dakikada ,Dudullu, Ümraniye mevkiinden 522, Otobüs – UM12 hat numaralı otobüslerle yine 45 dakikada camiye ulaşabilirsiniz. Taksimden 15CA, Maltepe’den 222 ve 4F, Ataşehir’den 222 ve 14F numaraları hattı kullanarak Çamlıca Camiye kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
*Vapur ile gelmeyi düşünüyorsanız, öncelikle Üsküdar iskelesine gelmeniz gerekiyor. Buradan hareket eden 65 Üsküdar -Hasippaşa ve Kirazlıtepe minübüslerini kullanarak camiye ulaşabilirsiniz.
*Özel aracınızla gelmek isterseniz de Üsküdar merkezde sizi Çamlıca Camiye yönlendirecek tabelalar bulunuyor. Bunları takip ederek kısa sürede Camiye ulaşabilirsiniz.
Bu güzel camiyi ziyarete buralara kadar gelmişken Üsküdar’da Gezilecek Yerler yazıma göz atarak Üsküdar’da bulunan birbirinden önemli ve güzel yerler hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.