Rumeli Hisarı | Nerede, Tarihi, Kahvaltı Mekanları ve Giriş Ücreti 2023
Rumeli Hisarı, İstanbul‘un en önemli tarihi sembolleri arasında yer alıyor. Şöyle masmavi denizinde harika bir boğaz turu yaparken bu muhteşem yapıyı görmemek mümkün değil. Bugünkü yazımda İstanbul’un eşsiz güzelliğine güzellik katan tarihi yapılardan bir tanesi olan Hisar hakkında Rumeli Hisarı tarihi, nerede, nasıl gidilir? Kahvaltı mekanları ve giriş ücreti hakkında bilgiler paylaştım. Gelin hep beraber göz atalım.
İçindekiler
Rumeli Hisarı Tarihi Hakkında Bilgi
Savunma amaçlı inşa edilen Anadolu Hisarı’nın karşısında yer alan Rumeli Hisarı, İstanbul’un fetih hazırlıkları döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Hisarın plan ve projesinin tamamı Fatihe aittir. Hisara geriden bakıldığında Arapça harflerle Muhammed yazdığı görülür. Rumeli ve Anadolu Hisarı arasında yaklaşık olarak 850 metre mesafe bulunuyor.
Avrupa yakasında bulunan yapı, Sarıyer ilçesinin kıyısına konumlandırılmış. Asıl yapılış amacı boğazı kontrol altında tutmak ve İstanbul’u denizden gelebilecek her türlü tehlikeye karşı korumaktır. Fetihten sonra bütün önemini kaybeden Hisar, bir dönem hapishane olarak kullanılmaya başlanılmış. Aradan geçen zaman içerisinde deprem ve yangın felaketin de zarar gören yapı Sultan III. Selim tarafından tamir ettirildi. Uzun yıllar kendi haline terk edilen hisar 1953 yılında fethin 500. sene-i devriyesinde kapsamlı bir şekilde onarımdan geçerek bu günkü halini almış. Şimdilerde ise Hisarlar Müzesi olarak ziyarete açılmış.
Rumeli Hisarının Yapımı
Hisarın yapım aşamasında her bölümün inşası farklı paşalara verilmiş. Fatih Sultan Mehmet’te deniz tarafında yer alan bölümün yapımını üstlenmiş. Boğazın en dar kısmında yer alan yapı 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmış. İnsan gücü ile bu kadar kısa bir sürede oldukça fazla teknik detay barındıran bu harika yapının tamamlanabilmesi gerçekten hayret verici bir durum. Yapımında 300 usta, 800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı ve nakliyecinin çalıştığına dair kaynaklarda bilgiler bulunuyor.
Hisar yapıldığı dönemlerde Yenihisar, Boğazkesen Kalesi, Güzelhisar, adıyla da gibi pek çok isimle de anılmış. Hisarın 3 kulesinin yapım aşamasını üstlenen Zağanos Paşa, Saruca Paşa, Halil Paşanın isimleri bu kulelere verilmiş. Zağanos Paşa Kulesinde bulunan iki satırlık kitabe Boğaziçi’nin ilk Türkçe kitabesidir. Saruca Paşa Kulesinin hapishane olarak kullanıldığı dönemlere ait grafit yazılar bulunuyor. Ayrıca Saruca Paşa Kulesinde harika bir akustiğe sahipDivanhane Odasımevcut.
Hisarda 3 tane büyük, 13 tanesi küçük olmak üzere toplam 16 kule bulunuyor. 30 bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiş bu gösterişli yapının duvar kalınlığı 7 metre, kulelerin yüksekliği ise yaklaşık olarak 20 ile 28 metre arasında değişiyor. 4 ana kapısı bulunan hisarın kapılarına Dizdar Kapısı, Sel Kapısı, Dağ Kapısı, Hisarpençe isimleri verilmiş.
Rumeli Hisarı Eserleri
İstanbul’un Fethi’nde oldukça önemli bir yere sahip olan bu tarihi yapı içerisinde o döneme ait pek çok değerli eser barındırıyor. İstanbul’un fethinin en güzel şekilde anlatıldığı Panorama 1453 Tarih Müzesi yazımın dikkatinizi çekeceğini düşünüyorum. Linki tıklayarak makaleye ulaşabilirsiniz.
Şimdilerde müze olarak hizmet veren hisarda Osmanlı dönemine ait gülleler, Geç Dönem ve II. Beyazıd dönemine ait toplar sergileniyor. Pek çok taş eserlerin yanı sıra Haliç zincirinden oluşan harika bir koleksiyona sahip.
Rumeli Hisarı Kahvaltı Mekanları
İstanbul’un en gözde kahvaltı mekanları Hisarı çevresinde sıralanıyor. Boğazın muhteşem manzarasına karşı sıcacık çayını yudumlamak ve güne güzel bir kahvaltıyla başlamak isteyenler için önerebileceğim en bilindik ve popüler kahvaltı mekanları şöyle;
- Rumeli Hisarı Kale Cafe
- Zoom Cafe
- Lokma Cafe
- Nezih Hisar Cafe
- Cafe Nar
Bu kahvaltı mekanlarının kendilerine ait otoparkları mevcut. İstanbul gibi bir yerde araba park edecek yer bulmanın çoğunlukla sıkıntı oluşturduğunu düşünürsek mekanların otoparklarının bulunması büyük kolaylık diye düşünüyorum. Ayrıca vale hizmetleri de bulunuyor.
Rumeli Hisarı Ziyaret Saatleri 2023
YAZ DÖNEMİ | KIŞ DÖNEMİ |
1 Nisan – 31 Ekim | 31 Ekim – 1 Nisan |
Açılış Saati: 09:00 | Açılış Saati: 09:00 |
Kapanış Saati: 19:30 | Kapanış Saati: 18:30 |
Hisar Pazartesi günleri kapalıdır.
Rumeli Hisarı Giriş Ücreti 2023
Giriş Ücreti: –
Rumeli Hisarı İletişim ve Adres
Adres: Yahya Kemal Caddesi No: 42, Rumelihisarı Mahallesi, 34470 Sarıyer İstanbul
E-mail:hisarlarmuzesi@ktb.gov.tr
Tel 1: 02122635305