Uncategorized

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna gezi rehberi Bosna Hersek’in başkenti olan bu güzel şehrin kültürü, tarihi, yaşayış tarzları, gezilecek yerleri, yemekleri ve inançları ile ilgili pek çok bilgi içeriyor. Savaşlar sonucunda büyük tahribata uğramış olan şehir hala dimdik ayakta durmaya devam ediyor.

Saraybosna’ya geldiğinizde yabancılık hissetmeyeceğiniz ve kendi kültürünüzden de çok şeyler bulabileceğiniz bir şehir. 500 yıl Osmanlı hakimiyetinde kaldığı için kültürümüz neredeyse aynı. Sanki Türkiye’de herhangi bir şehire gezmeye gelmiş gibi oluyorsunuz. Dilimiz ayrı olsa da dinimiz aynı.

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna Gezi Rehberi
Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna, Bosna Hersek’in en büyük şehridir. Eski ismi Vrhbosna olan Saraybosna ismini Osmanlı İmparatorluğu zamanında almış. Saray Ovası anlamına geliyor. İslam, Hristiyanlık ve Musevilik gibi çeşitli dinleri ve simgelerini içerisinde barındıran şehirde insanlar inançlarını özgürce yaşayabiliyorlar. Şehire dışarıdan baktığınızda bu 3 dinin ibadethanelerini Cami, kilise ve sinagogların birbirlerine sadece birkaç adım mesafede bulunduğunu görürsünüz. Dünyada farklı inançların ve yaşayış tarzlarının bir arada bulunduğu böyle bir şehri her yerde görmek mümkün değil. Suç işleme oranı oldukça düşük olduğu için Avrupa’nın en güvenli şehirleri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Saraybosna’nın Tarihi

Saraybosna’nın olduğu yerde yapılan araştırmalar sonucunda Neolitik Çağ’a ait pek çok bulgular bulunmuş. Kazılarda çıkarılan ilk yerleşime ait olan seramik, çanak ve çömlek kalıntıların özgün tasarımlar yapan Butmir topluluğuna ait olduğu anlaşılmış. Bu dönemde İryalıların egemenliğine geçen bölge Romalıların Bosna Hersek’i işgal etmesi üzerine MÖ.9-MS.5 tarihleri arasında Roma hakimiyetinde kalmış. MS.7. yüzyılda ise Avarların egemenliğinde Slav göçleri başlamış. 1462 yılında da Fatih Sultan Mehmet’in önderliğindeki Osmanlı ordusu bölgeyi hakimiyeti altına almış.

Ticari ve idari bir merkez olarak kullanılmaya başlanan kentte büyük gelişmeler kaydedilmiş. Osmanlı’nın Balkanlarda İstanbul’dan sonraki en önemli şehri olan Saraybosna da yaklaşık 50.000 kişi din değiştirerek Müslümanlığı seçmişler. Bunda da Fatih Sultan Mehmet’in çok büyük etkisinin olduğu söylenir .Boşnakça öğrenerek halka kendi dillerinde hitap eden Fatih’ten halk oldukça etkilenir ve İslamiyet’i kabul ederler.

Saraybosna 1878 yılındaki Berlin Antlaşması ile Osmanlı hakimiyetinden çıkarak Avusturya Macaristan hakimiyeti altına girer. Bu dönemde;

*I. Dünya Savaşı’nın Arşidük Franz Ferdinand ve eşi Sophia Mostar Köprüsü üzerinde suikast’e uğrayarak öldürülürler.

Saraybosna Gezi Rehberi

Mostar Köprüsü, Saray Bosna
Mostar Köprüsü, Saraybosna Gezi Rehberi

*II. Dünya savaşı sırasında Yahudi halk’a karşı Naziler tarafından çok büyük bir katliam yapılır. Katledilenlerin sayılarının oldukça fazla olmasından dolayı, Saraybosna, Avrupa’nın en büyük mezarlığına sahiptir.

*Saraybosna Tarihin en kanlı ve acımasız saldırıyla 1992 yılında karşılaşır. Sırpların uyguladığı soykırımda 1500 ü çocuk olmak üzere 11541 kişi öldürülmüş, 56000 kişi yaralanmış. 4 yıl süren tek taraflı savaşta Saraybosnalıların tek kurtuluşları bir evin içerisine kazdıkları tünel olmuş. Adı da UMUT TÜNELİ. Bu soykırımın ardından da kentte bütün mezar taşlarının aynı tarihi yazdığı büyük bir mezarlık yapılmış. Yaralarını sarmaya çalışan Bosna günümüzde 3 kültürün ve dinin bir arada yaşanıyor olmasıyla kardeşliğin  en önemli simgesi.

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye‘den Bosna Hersek’e vizesiz olarak seyahat edebilirsiniz. Türkiye’den Saraybosna’ya uçuşlar İstanbul Havalimanı üzerinden yapılıyor. THY ve Pegasus’un her gün düzenlediği seferlerle 1 saat 50 dakika da Saraybosna Havalimanına ulaşmak mümkün. Gidiş-dönüş uçak bileti 1450 tl. Havalimanı şehre 6 km mesafede bulunuyor. Bu yüzden de ulaşım oldukça kolay.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Saraybosna da otel bulmak oldukça kolay. Çevrenizde, gezdiğiniz yerlerde pek çok otele rastlarsınız. Hem daha ekonomik hem de bölgedeki gezebileceğiniz yerlere mesafesi daha yakın bir otel olsun diyorsanız, Başçarşı civarında Osmanlı kültürünü yansıtan otelleri tercih edebilirsiniz. Herhangi bir toplu taşıma veya taksi ücreti ödemeden şehri rahatlıkla gezebilirsiniz.

Saraybosna’nın Para Birimi

Saraybosna’da Bosna Hersek’in resmi para birimi Bosna Markı, kısaltılmış şekliyle de BAM kullanılıyor. Halk kendi aralarında para birimine Konvertible Mark diyorlar. Paralarının üzerinde de KM şeklinde kısaltması var. Alışverişlerde Bosna Markı kullanılsa da bazı yerlerde Euro ve Dolar da kabul edilebiliyor. Eğer döviz bozdurmak isterseniz Başçarşı da bulunan döviz büroları size yardımcı olacaklardır.

Saraybosna’da  Gezilecek Yerler

  1. Başçarşı
  2. Sebil
  3. Gazi Hüsrev Bey Cami ve Medresesi
  4. Saat kulesi
  5. Milli kütüphane (Vijecnica)
  6. Latin köprüsü
  7. Saraybosna Katedrali
  8. Hünkar Cami
  9. Sonsuz Ateş
  10. Umut tüneli
  11. İnat Evi
  12. Moriça Han
  13. Virelo Bosna

Listelemiş olduğum yerlerle ilgili tüm detaylı bilgilere Saraybosna Gezilecek Yerler yazımdan ulaşabilirsiniz.

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna’da Ne Yenir? Neyi Meşhur?

Farklı kültürlerin bir arada bulunması Bosna’nın mutfak kültürüne de yansımış. Gittiğiniz restoranlarda yöresel pek çok lezzetli yemeği tatmanız mümkün. Saraybosna’nın en meşhur yemeği Boşnak Böreği. Başçarşı’nın yanı başında bulunan Buregdzinica Saç’da odun ateşinde pişirilmiş, peynirli, ıspanaklı, kıymalı bir çok çeşidi bulunan enfes lezzette Boşnak Böreği yiyebilirsiniz.

Boşnak Böreği
Boşnak Böreği

Saraybosna’da güzel bir et yemeği yemek isterseniz de Türkiye’den gelenlerin özellikle uğradıkları Galatasaraylı Tarık Hodziç’in mekanını öneririm. Duvarları ünlülerin ziyaretleri sırasında çekilmiş resimlerle ve bayraklarla dolu. Köftesiyle meşhur olmuş mekana gittiğinizde kebabının da tadına bakmanızı tavsiye ederim.

Saraybosna Restoranları
Galatasaraylı Tarık Hodziç’in kebap dükkanı
Saraybosna Yemekleri
Galatasaraylı Tarık’ın mekanında kebap keyfi.

Bu yemeklerin üzerine güzel bir tatlı iyi gider değil mi? Saraybosna’nın en meşhur ve en sevilen tatlısı trileçe. Sadece Saraybosna’da değil hemen hemen tüm dünyada bu güzel lezzeti bulmak mümkün. Ama her şey Anavatanın da daha güzel ve lezzetli oluyor. 3 çeşit sütle ( keçi, koyun, manda)  yapılan trileçe, karamelin verdiği enfes lezzetle birleşince ortaya tam bir lezzet bombası çıkıyor.

Trileçe Saraybosna'nın meşhur tatlısıdır.
Saraybosna’nın en meşhur tatlısı Trileçe.

Bu güzel tatlının üzerine bir de şöyle mis gibi kokan Türk kahvesine ne dersiniz? Pardon Boşnak kahvesi olacaktı o. Karıştırmam çok normal. Türk kahvesine o kadar çok benziyor ki tek farkı biz kahveyi köpüklü seviyoruz onlar ise köpüksüz içmeyi tercih ediyorlar. Sunumu da oldukça şık. Cezveyle birlikte getirilen Boşnak kahvesi yanında kıtlama şeker ve lokumla birlikte sunuluyor.

Boşnak kahvesi, Türk Kahvesine oldukça benzeyen bir lezzete sahip.
Boşnak Kahvesi

Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna’ya Ne Zaman Gidilir?

Saraybosna 4 mevsiminde yaşandığı, karasal iklime sahip bir şehir. Dağlık bir alanda olmasından dolayı kışlar oldukça soğuk geçiyor. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında soğuklar iyice hissedilir hale geliyor ve hava sıcaklığı -20 dereceyi buluyor. Caddeleri tamamen buz kaplıyor ve bu durumda da gezmek bir hayli zor oluyor. Kentte Kış ayları bu kadar soğuk geçmesine rağmen yazları da bir o kadar sıcak geçiyor. Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklığın 35-38 dereceyi bulduğu şehirde en düşük sıcaklık 20 dereceyi buluyor. Mart ve Nisan aylarında havaların güneşli olması sizi aldatmasın. Oldukça soğuk ve ayaz olabiliyor bu dönem. Hava şartlarının değişkenlik göstermesinden dolayı siz yine de temkinli davranarak yanınızda kalın kıyafetler getirmeyi unutmayın.

Saraybosna Gezi Rehberi

Alış-Veriş

Saraybosna dükkanları
Saraybosna dükkanları, Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna’da bakır’dan yapılmış hediyelik eşya oldukça fazla. Başçarşı’da Bakırcılar Çarşısında birbirinden güzel, ince işçilikle işlenmiş bakır tepsiler, çay- kahve takımları, şekerlikler bulabilirsiniz. Peki nasıl anlaşacağım diye merak etmeyin. Yerli halktan ve esnaftan Türkçe bilen oldukça fazla. Hem çarşı içerisinde Türk dükkanları da var. Kapıya astıkları bayraklardan ve aksesuarlardan Türk olup olmadıklarını anlıyorsunuz.

Halı ve yerel motiflerle süslenmiş kilimlerin bulunduğu dükkanlara da sıkça rastlıyorsunuz. Sevdiklerinize hediye götürmek için bakır aksesuarlar ve kilimler güzel birer seçenek olacaklardır.

Başçarşı, Bakır hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor.
Bakırcılar Çarşısı, Saraybosna Gezi Rehberi
Saraybosna kilim satan dükkanlar
Kilim satan dükkanlar

Saraybosna Gezi Rehberi

Festivaller

Eğer Saraybosna gezinizi tam anlamıyla yaşamak ve daha eğlenceli bir hale getirmek istiyorsanız yılın belirli aylarında düzenlenen festivallere katılabilirsiniz. Gelmeden önce bu Festival tarihlerini öğrenip ona göre seyahat planınızı yaparsanız emin olun daha dolu dolu ve güzel bir tatil geçirirsiniz.

  • Saraybosna Moda Haftası (Kasım)
  • Saraybosna Kışı (Şubat-Mart)
  • Kozara Etno Festivali (Haziran-Temmuz)
  • Uluslararası Folklor Festivali (Temmuz)
  • Vrbas’ta Yaz (Temmuz)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir