TÜRKİYEEDİRNEMARMARA

Selimiye Camii | Nerede, Nasıl Gidilir? Tarihi ve Özellikleri 2023

Selimiye Camii, Osmanlı mimari yapıları arasında en göze çarpan tarihi yapılar arasında yer alıyor. Mimar Sinan’ın ”ustalık eserim” diye bahsettiği bu harika yapı ile ilgili Selimiye Cami Nerede? Selimiye Cami Tarihi, Selimiye Camii Özellikleri, Hikayesi, Nasıl Gidilir? Adres ve Selimiye Camii hakkında detaylı bilgilere yazımın içeriğinde yer verdim. İyi Okumalar!

İstanbul’da tarihi eserlerin minyatürlerinin sergilendiği açık hava müzesi MİNİATÜRK de Selimiye Camii’nin minyatürü de yer almaktadır. Miniatürk hakkında bilgi sahibi olmak için yukarıda bulunan linki tıklamanız yeterli olacaktır.

İçindekiler

Selimiye Camii Hakkında Bilgi

İstanbul’dan önce Osmanlı İmparatorluğuna başkent olmuş Marmara’nın gözde şehirlerinden Edirne, Selimiye Camii gibi harika bir tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Cami Osmanlı padişahı II. Selim tarafından dünya tarihinin ünlü mimarlarından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 90 yaşında yaptığı cami için ”ustalık eserim” diye bahseden Mimar Sinan’ın yaptığı en görkemli cami olmasının yanı sıra Osmanlı mimarisi için en önemli eserlerden biridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen cami hem görkemi hem de verdiği manevi huzur sebebiyle binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Selimiye Cami, Mimar Sinan'ın en önemli eseridir.
Selimiye Camii

Mimar Sinan yaptığı her bir eserde farklı teknikler kullanmış. Eserlerinde yapılan incelemelerde özellikle depreme karşı dayanıklılık üst safhada. Yapılarda kullandığı özel harç sayesinde deprem dalgaları emilerek etkisiz hale geliyor. Yer seçiminde de bir hayli titiz çalışarak temelin zemine tam oturmasını sağlamak için uzun yıllar yapının inşasına başlanılmamış. Hatta Süleymaniye Caminin yapımında 6 yıl temelin yerine oturması beklenilmiş. Eserlerinde kullandığı renklerin bile bir özelliği bulunuyor. Hiç bir şeyin tesadüfi olarak uygulanmadığı yapılarda ebced hesabı uygulanmış. İlmi zekası ve dini bilgisi birleşince mükemmel eserler ortaya çıkmış.

Selimiye Camii Tarihi

Cami kapısında bulunan kitabe bize cami tarihi hakkında bazı detaylar veriyor. Kitabeye göre caminin yapımına 1568 yılında başlanmış ve inşasında 15 bin kişi çalışmış. Tam 7 yıl süren çalışmalar devam ederken II. Selim cami tamamlanamadan vefat etmiş. 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanan cami II. Selim’in vefatından dolayı 14 Mart 1575’te ibadete açılmış.

Selimiye Caminin içi çini ve hat sanatıyla süslüdür.
Selimiye Cami İçi

Selimiye Cami Özellikleri

Bu eşsiz yapıdaki camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özellik minarelerinin daha önce hiçbir cami yapımında kullanılmayan bir teknikle yapılmış olması. Minarelerin her biri üç şerefeli ve bu şerefelere üç ayrı yoldan çıkılıyor. Bu yollar birbiri ile kesişmiyor ve bu yolları kullananlar birbirlerini görmüyorlar. Minareler olabilecek en ince şekilde tasarlanmış. Kubbesi 42,30 metre yüksekliği ve 31,30 metre çapında, minareleri ise 3.80 metre çapında ve 70.89 metre yüksekliğindedir. Ayrıca Kubbe 8 sütundan oluşuyor ve kubbenin ağırlığı yaklaşık olarak 2.000 tondur. Bu özellikleri ile bize dönemin en muhteşem eseri olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Osmanlı döneminin en önemli mimarı, Mimar Sinan tarafından yapılan bu görkemli yapı 2475 metre bir alan üzerinde inşa edilmiş.

Caminin diğer bir özelliği de Edirne’nin her neresinde olursanız olun Camiyi görebiliyor olmanız. Öyle güzel bir yere konumlandırılmış ki bu harika yapıyı Edirne’nin her bir köşesinden büyük bir keyifle seyredebiliyorsunuz. Caminin yapıldığı yer tesadüf değil büyük bir özenle seçilmiş.

Selimiye Camii İçi

Selimiye Cami mimarisi ile göz dolduruyor.
Cami İçinde Minberin bulunduğu alan

Caminin o büyülü atmosferini içine girince iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Dış görünümü ile zaten başlı başına eşsiz bir yapı ama içine girdiğinizde de gördükleriniz karşısında etkilenmemek elde değil. Aynı anda 6.000 kişinin ibadet edebileceği genişlikteki iç mekanı süsleyen dev boyuttaki kubbeler. Her bir köşesi ayrı işçilikle bezenmiş duvarlar, minberler ve mihrap. Caminin genelinde kullanılan mermer işçiliği, çini ve hat sanatı süslemeleri ile adeta görsel bir şölen oluşturulmuş. Çiniler, dönemin en önemli çini üretim merkezi olan İznik’ten getirtilmiş. Fakat bu nadide eserler 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında, Rus general Mihail Skobelev tarafından sökülerek Moskova’ya götürülmüş. Cami içerisinde 101 adet farklı lale motifi bulunuyor.

Selimiye Cami içi çini işlemelerle süslüdür.
Cami tavanını süsleyen çini işlemeleri

Selimiye Camii Hikayesi

Cami içerisinde oldukça fazla lale motifi var fakat müezzin mahfilinin mermer ayaklarından birinin altında bulunan ters lale bir hayli dikkat çekiyor. Bir rivayete göre caminin yapılacağı arsa bir zamanlar lale bahçesiymiş. Sahibi arsasını başlarda vermek istememiş. Daha sonra bu kararından vazgeçmiş ve tek şart olarak cami içine lale motifi yapılmasını istemiş. Bunun üzerine Mimar Sinan da ters lale motifini kabartma olarak işletmiş. Lalenin bahçeyi, ters olmasının da sahibinin tersliğini ve aksiliğini simgelediği düşünülüyor.

Selimiye Camii bahçesinde Osmanlı mimarisini yansıtan şadırvan bulunuyor.
Cami avlusunda bulunan şadırvan

Selimiye Camii Avlusu

Bu tarihi dini yapının içi kadar avlusunda da Osmanlı mimarisinin güzel örneklerini görmek mümkün. Avluya batı kapısından girildiği zaman beyaz mermerden yapılmış çatısız ve çanak şeklinde onaltıgen şadırvan dikkat çekiyor. Her bir köşesinde farklı bir özellik bulunan cami aynı zamanda bir külliyenin merkezini oluşturuyor. Avlusunda Darül Sıbyan, Darül Kurra, Darül Hadis medreseleri ile Muvakkithane ve Kütüphane yer alıyor. Mimar Sinan tarafından camiye gelir sağlamak ve cami platformunu istinat duvarıyla desteklemek amacıyla caminin batı kenarını boydan boya kaplayan ”Arasta” yani tek sıra dükkanlar bulunuyor.

Selimiye Camii avlusu Osmanlı mimari özellikleri taşıyor.
Selimiye Cami Avlusu

Selimiye Camii Sırları

2021 yılı içinde restorasyon çalışmalarına başlanılacak eşsiz güzellikteki cami de çözülmeyi bekleyen pek çok sır var. Bunlardan biride caminin avlu duvarının köşesindeki Roma döneminden kalma tapınak sütununun olması. Araştırmalarda 1800 yıllık bir tapınak sütunu olduğu anlaşılmış. Caminin bulunduğu alan Roma döneminin en önemli kutsal mekanıymış. Hal böyle olunca da sütunun başında bulunan kartal tasvirlerinden Zeus tapınağından kalan sütun olduğu ortaya çıkmış. Mimar Sinan’ın da tarihe olan saygısından dolayı bu sütunu koruduğu düşünülüyor. Bütün görkemiyle Mimar Sinan’ın ne denli büyük bir usta olduğunun kanıtı olan Selimiye Cami’nin Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken camiler den biri. Sizde bu eşsiz mimariyi görmek ve manevi havayı solumak istiyorsanız Selimiye Cami bütün heybetiyle sizi bekliyor. İyi Gezmeler!

Sık Sorulan Sorular ve Cevapları

Selimiye Nerede?

Edirne

Selimiye Cami’yi Kim Yapmıştır?

Mimar Sinan

Selimiye Cami Kaç Yılında Yapıldı?

14 Mart 1575

Selimiye Cami Hangi Padişah Zamanında Yapıldı?

II. Selim

Selimiye Cami’nin Kaç Minaresi Vardır?

4 Minare

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir