Aziz Vasil Katedrali | Moskova
Aziz Vasil Katedrali, Rusya’nın en meşhur sembollerinden biridir. Diğer bir adı Saint. Basil’s olan bu yapı Moskova Şehri’nin Kızıl Meydanın da sanki masallardan bir parça gibi durmaktadır. Soğan şeklini andıran rengarenk kubbeleri, her bir yerindeki farklı işleme ve desenleri ile Şehrin meydanında adeta görsel bir şölen yaşatıyor.
İçindekiler
Aziz Vasil Katedrali Hakkında Bilgi
Moskova’yı ziyaret etmek için gelen her turistin listesinde Aziz Vasil Katedrali mutlaka en üstlerdedir. Görüntüsünün Kremlin Sarayına benzemesinden dolayı bu iki yapı sıkça karıştırılmaktadır. Bir saraya benzeyen dış görüntüsüyle harika bir görselliğe sahip olan Katedral, şimdilerde bir müzeye dönüştürülmüş.
1555 yılında Rus Devleti’nin Kazan ve Astrahan hanlıklarına karşı kazandığı zaferleri kutlamak amacıyla Korkunç İvan tarafından yapımına başlattırılan katedral, İtalyan mimar Barma tarafından inşa edilmiştir. Yapımı tam 1 yıl sonra 1556’da tamamlanır. Şefaat Kilisesi’nin hemen yanında bulunan katedral 8 ayrı kilisenin bir araya gelmesinden oluşmuştur.
Aziz Vasil Katedrali Mimarisi
Her bir kiliseye ait renkli kubbeler yapılmıştır. Bu kubbelerin her biri birbirinden farklı bir görüntüye sahipler ve uzunlukları da birbirlerinden farklıdır. Ortada bulunan en büyük kubbe en gösterişli ve altından yapılmıştır. Diğer kubbelerde soğan biçiminde farklı renk ve desenleri görebilirsiniz. Soğan biçiminde olan kubbelerde İslam Mimarisinin etkilerini görmek mümkün.
Yıllar içerisinde bazı yerleri restore edilerek, 1860 yılında farklı ve ilginç bir tasarımla rengarenk boyanmış. O günden bugüne kadar hiç bir değişiklik yapılmayan yapının içerisinde restorasyon çalışmaları sırasında döner bir merdiven bulunmuş.
Stalin, meydanda kitlesel geçitler yapmayı planlar. Aziz Vasıl Katedrali’nin bu yürüyüşlere engel olmasından dolayı burayı yıktırma çalışır. Uzun süre ülkede katedralin yıkılıp, yıkılmaması tartışmaları sürer. Mimar Pyotr Baranovsky tarafından Kremlin Sarayı’na Katedralin yıkılmaması konusunda telgraf gönderir. Uzun çabalar sonucunda yapının yıkılmamasına karar verilir.
Bir efsaneye Göre Korkunç İvan’ın bu yapının bir örneğini yada benzerini başka bir yere yapmaması için Katedral’in mimarı Barma’ nın gözlerini dağladığı söylenir.
1934 yılında Devletin tarihsel müzesi kabul edilen katedrali’nin içerisinde 16. ve 17. yüzyıla ait pek çok örnek görülür. Portreler, boyamalar, simgeler sergilenmektedir.