Cennet Cehennem Mağarası | Hakkında Bilgi 2023
Cennet Cehennem Mağarası, antik çağlardan günümüze kadar doğallığını korumuş çöküntülerdir. Halk arasında Cennet Cehennem çökükleri adıyla bilinen bu mağaralar Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Narlıkuyu yakınlarında bulunuyorlar. Yağmur suları, karstik yapıyı aşındırarak bölgede derin ve büyük çukurlar oluşturmuş. Doğal yollarla oluşan bu çukurları merak eden ve görmek için dünyanın her yerinden gelen ziyaretçiler kendilerini oldukça farklı bir atmosferin içerisinde buluyorlar.
İçindekiler
Cennet Cehennem Mağarası Hakkında Bilgi
Cennet mağarası, Cehennem mağarasına 75 metre uzaklıkta bulunuyor. Birbirlerine oldukça yakın bir mesafede bulunan bu iki mağaralara dışarıdan bakıldığında kocaman derin çukurlar olarak görünüyorlar. Biraz ürkütücü gibi görünseler de içlerinde farklı bir dünya barındırıyorlar. İçerisine girdiğinizde bu dediklerimi daha iyi anlayacaksınız. Hadi gelin şimdi şu meşhur Cennet Cehennem Mağaralarını biraz tanıyalım.
Ülkemizin diğer bir yer altı saklı kenti Yerebatan Sarnıcını da mutlaka gezmenizi tavsiye ederim.
Cennet Mağarası
Yan yana oluşmuş çukurlardan biri olan Cennet Mağarası oval bir şekle sahip. Bir ucdan diğer bir uca uzaklığı 250 metre olan mağaranın eni 150 metre derinliği ise yaklaşık 70 metre civarında. Mağaraya inebilmek için 450 basamaklı oldukça geniş olan merdivenleri kullanmak gerekiyor. Şunu belirtmeliyim ki bu iniş biraz yorucu gelebilir size ama inanın çıkışın daha da yorucu olacağı kesin. Nem oranında oldukça yüksek olmasından dolayı özellikle kalp ve tansiyon hastalarının oldukça dikkatli olmalarında fayda var. Tüm basamakları indiğinizde karşınıza çıkan yemyeşil alandan dolayı bu mağaraya adı Cennet Mağarası olmuş.
Meryem Ana Kilisesi
Merdivenlerden inerken bizi ilk olarak Meryem Ana için yaptırılmış bir kilise karşılıyor. Kilise’nin giriş kapısının üzerinde bir kitabe göze çarpıyor. 4 satırlık bu kitabede Aziz Paulus adındaki dindar bir kişi tarafından bu kilisenin Meryem Ana’ya ithafen yapıldığına dair yazılar bulunuyor. Oldukça ilginç işlemelerle süslenmiş duvarlarında Hz. İsa ve havarilerinin freskleri bulunuyor. Kilisenin dip kısmında bir akarsu bulunuyor ve merdivenlerden inmeye başladıkça bu akarsuyun harika sesi duyulmaya başlıyor.
Cennet Cehennem Mağarası
Zeus Tapınağı
Cennet mağarasının güney tarafında da bir tapınak bulunuyor. İsminin Zeus Tapınağı olduğunu öğrendiğimiz bu yapı Helenistik döneme ait bir tapınak. Genellikle tapınaklarda görmeye alışık olduğumuz resimlerin ve kabartmaların haricinde bu ibadethanenin duvarlarında tapınakta görev almış olan 130 din görevlisinin isimleri yazılı. İleriki yıllarda da burası kiliseye çevrilmiş.
Cehennem Mağarası
Cennet Mağarasının hemen yanında bulunan Cehennem Mağarası, 128 metre derinliğe sahip. Ağız çapı yaklaşık 50×75 metre ölçülerine sahip olan mağaranın ağız kısmı içe bükey olduğu için içerisine inmek mümkün değil. Cennet mağarasındaki gibi merdivenlerde maalesef bulunmuyor. Aşağıya inmek isteyenler özel izinle inebiliyorlar. Tabii bunun için tecrübeli olmak gerekir. Özelliklede dağcılar özel ekipmanlarıyla bu çukura inebiliyorlar. Bize de özel olarak yapılmış seyir, teras bölümünde setretmek düşüyor.
Cennet Cehennem Mağarası Hikayesi
Bu mağara için söylenmiş birde efsane var. Mitolojiye göre; Bu alanda Zeus ve yüz başlı, ağzından alevler püskürten ejderha Typhon kavgaya tutuşmuşlar. Zeus galip gelmiş ve ölümcül canavar Typhon’u Cehennem Çukuruna hapsetmiş. Daha sonra da Etna Yanardağının altına sonsuza dek hapsetmiş. Bazı rivayetlere göre de günahkarların Cehennem çukurunun içerisine atıldığı söylenir.
Hem bu efsaneler hem de mağaranın içinin bir hayli ürkütücü görünmesinden dolayı buraya Cehennem Mağarası ismi verilmiş.
Astım Mağarası
Çevrede gezilecek diğer güzel bir yerde Astım Mağarasıdır. Cennet Cehennem Mağarasının yaklaşık 600 metre kuzeybatısında yer alan mağaranın astım hastalarına şifa olduğu söylenir. Demir merdivenlerle inilen alan büyüleyici bir güzelliğe sahip. Mağara’ya girdiğimizde dev sarkıtlar ve dikitler arasında kayboluyoruz. Burada edilen tüm dileklerin kabul edileceğine inanılıyor. Muhteşem bir doğa harikası mağaranın diğer bir adı da Dilek Mağarası. Malum isim böyle olunca sevgili halkımız durur mu? Çevrede bulunan ağaç, çalı ne varsa bez parçaları çoktan bağlanmış.
Nem oranı oldukça yüksek olmasından dolayı rahatsızlıkları olanların çok dikkatli etmeleri gerekiyor. Harika bir iç aydınlatmayla zaten muhteşem bir görselliğe sahip olan mağara daha da gösterişli bir hale getirilmiş. Sizde fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, objektiflerinize harika resim kareleri yakalayabileceğiniz bulunmaz bir ortam olduğunu söyleyebilirim.
Cennet Cehennem Mağarası Nerede?
Cennet Cehennem Mağarasına Nasıl Gidilir?
Cennet Cehennem Mağarası Silifke’ye 22, mersin Kızkalesi’ne ise 7 km mesafede bulunuyor. Silifke-Mersin Karayolu’nda ilerlerken 20. Km’de kuzey yöne doğru bir yol ayrımı göreceksiniz. Yolu takip ettiğinizde yaklaşık olarak 2 km sonra bölgeye ulaşabilirsiniz.
Cennet Cehennem Mağarası Ziyaret Saatleri
Yaz Dönemi | Kış Dönemi | Kapalı Günler |
1 Nisan – 1 Ekim | 1 Ekim – 1 Nisan | Cumartesi – Pazar |
Açılış Saati: 10:00 | Açılış saati: 08:30 | |
Kapanış Saati: 16:00 | Kapanış saati: 17:00 |
Cennet Cehennem Mağarası Giriş Ücreti 2023
Giriş Ücreti 75 TL‘dir. Aynı bilet ile Astım Mağarasını ziyaret etmek mümkün.
Adres: Narlıkuyu Mahallesi Hasanaliler Mevkii
İletişim: 03247141019
E-mail: Tel 1: 03247141019