SEYAHAT REHBERİ

Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat izin belgesi nedir? nereden ve nasıl alınır? ile ilgili sorular, tüm Dünyayı ve ülkemizi saran korona virüs salgınını nedeni ile en çok sorulan sorular arasında yer alıyor. Korona virüs hayatımızın bir parçası haline geldi. Gündelik hayatta önem göstermediğimiz şeylere artık daha çok dikkat eder olduk. Çıkacağımız seyahat ve tatillerde daha rahat ve güvenilir bir ortamda geçirebilmek için korana virüs önlemi alan sertifikalı otelleri sizler için listeledim. İncelemenizi tavsiye ederim.

Virüsün gün geçtikçe artmasıyla İçişleri Bakanlığı tarafından, şehirler arası yolculuğa kısıtlamalar getirildi. Bu kısıtlamaya göre şehirlerarası otobüs ve uçak yolculukları sadece ”Seyahat İzin Belgesi’‘ ile yapılabilecek. Daha önce özel araçlarıyla seyahat etmek isteyenler için kısıtlamalar vardı fakat, şuanda bir kısıtlama bulunmuyor. Her şehrin giriş ve çıkışlarında araçlar kontrol altında tutuluyor.

Seyahat İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Seyahat izin belgesi alabilmek için Valiliklerden başvuru formu doldurmanız gerekiyor.

Seyahat izin belgesi alabilmek için e-devletten başvurusu yapılabilmektedir.
Seyahat İzin Belgesi Başvuru Formu

65 Yaş Üzeri İzin Belgesi Nereden Alınır?

Normalleşme sürecine girildiği bu dönemde bazı kısıtlamalar kaldırıldı. Sadece 65 yaş üstü vatandaşlar için izin belgesi geçerli hale geldi. E-Devlet platformundan veya Alo 199 vefa sosyal destek hattı üzerinden 65 yaş üstü vatandaşlar başvuru yaptıklarında seyahat izin belgesi alabiliyor. Başvuruları kabul edilen vatandaşların bilgileri gidecekleri yerdeki İl Valiliklerine bildirilir. Kayıtlı oldukları aile hekimlerine bilgileri aktarılarak gerekli takiplerin yapılması sağlanır.

65 yaş ve üzeri vatandaşlar, e-Devletten alacakları izin belgesiyle turizm amaçlı seyahat edebilecekler. Buna göre 3 yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ve diyaliz hastaları bu başvuruyu yapamayacaklar. 

Özel Araçla Seyahat İzin Belgesi Şartları Nelerdir?

  • Doktor kararıyla sevk edilen kişiler,
  • Ağır hastalığı olan vatandaşlar,
  • 1. Derece yakını vefat edenler ,Anne, Baba, eş ve çocuklar
  • Son 15 gün içinde geldiği yerde kalacak yeri olmayan vatandaşlar.

Bu koşullar sağlandıktan sonra ilk olarak bulunduğunuz şehirdeki Valilik ve Kaymakamlıklara başvurmanız gerekiyor. Başvurunuz oluşturulan kurullar tarafından değerlendirilerek en kısa zamanda sizi bilgi veriliyor. 30 Mart tarihinden itibaren Seyahat İzin Belgesi almak isteyen vatandaşlar dijital ortamdan E-Devlet üzerinden başvurularını yapabilecekler. 65 yaş üstü ile 20 yaş altı kişiler toplu taşıma araçlarını kullanamayacak.

Seyahat İzin Belgesi E-devlet başvuru formu
Seyahat İzin Belgesi E-devlet başvurusu

Seyahat İzin Belgesi E-Devlet’ten Nasıl Alınır?

  • İçişleri Bakanlığının ilgili sayfasına gidin.
  • E-Devlet bilgileri ve şifrenizi girin.
  • Seyahat izin işlemlerini seçerek, formu doldurun.
  • Başvuru sonucunuz SMS yoluyla bildirilir.
  • Başvurunuz kabul edildiğinde otogar yada havaalanında bulunan başvuru masalarına gidin.
  • T.C. kimlik numaranızı doğrulama yaparak biletinizi alabilirsiniz.

Sokağa Çıkma Yasağı Saatleri

  • 1 Aralık 2020 tarihinde Bakanlık tarafından alınan kararlar neticesinde hafta içi her gün akşam saat 21:00 ile sabah saat 05:00 arası sokağa çıkma yasağı uygulanacak.
  • Hafta sonları cuma akşamı saat 21:00’den pazartesi sabah 05:00’e kadar kısıtlama devam edecek.
  • 65 yaş ve üzeri vatandaşlar hafta içi her gün  10:00-13:00 saatleri arasında dışarı çıkabilecekler.
  • 1 ocak 2001 ve sonrası doğan 20 yaş altı gençler, 13:00-16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecekler.
  • Çocuklar mecburi durumlar halinde (doktor kontrolü, kreşe yada bakıcıya bırakılma ) yanlarında velilerinin bulunması şartı ile dışarı çıkabilecekler.

20 yaş altı gençlerin sokağa çıkma kısıtlamaları

20 yaş altı profesyonel yada milli sporcular, durumlarını belgelemeleri halinde ( antrenman, müsabaka ve bu amaçla yapılan seyahatlere) izin verilecek.

8 ve 12. sınıflara Özel İzin

Sınava hazırlanan 8. ve 12. sınıflar için yüz yüze eğitim başladı. Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın izni ile hafta içi ve hafta sonu yapılacak kurslara katılan öğrenciler, okul yönetimi ve kurumlarca bir belge düzenlenmesi halinde, sokağa çıkma yasağından muaf olacaklar.

Cuma Namazına Gidebilecekler

İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha kurulunca, Cuma namazı kılmak isteyen  65 yaş ve üzeri vatandaşlar ve 20 yaş altı gençlerimiz için sokağa çıkma kısıtlamaları Cuma namazı bitimine kadar uzatıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir