TÜRKİYEİSTANBULMARMARA

Büyükada’da Gezilecek Yerler – Aktiviteler, En Güzel Tarihi Mekanlar 2023

Büyükada’da gezilecek yerler ve seyahat planlaması ile ilgili paylaştığım yazımın bu güzel adayı gezerken size çok faydasının olacağını düşünüyorum. Hadi gelin hep beraber ismi gibi büyük olan bu adada neler yapabileceğiniz ve nelerin keyfini doyasıya çıkarabileceğinizi beraber göz gezdirelim.

İstanbul açıklarındaki, Prens adaları olarak bilinen adların en büyüğü olan Büyükada, İstanbul’u gezmek için gelenlerin listelerinin olmazsa olmazlarından. Hem kültürel hem de tarihi yapısıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmuş durumda.

Büyükada’ya geldiğinizde konaklayabileceğiniz pek çok otel seçenekleri mevcut. Büyükada Otelleri | En Konforlu Oteller makaleme göz atarak bütçenize uygun oteller hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Eski adı Prinkipos olan bu güzel adada Türkler ve Rumlar bir arada yaşamışlar. Hala sokaklarda, evlerde ve tarihi yapılarda, Rumların izlerini görebilirsiniz. Nostaljik faytonlar, rengarenk mis gibi kokan çiçekli sokaklar, farklı kültürün mimarisini taşıyan evler, hem Türklere hem de Rumlara ait dini yapılar, adalar arasında özellikle Büyükada’nın daha çok tercih edilme sebeplerinden sadece birkaçı.

Büyükada’ya Ne Zaman Gitmeli

Biz Büyük ada gezimizi Kurban Bayramı tatiline denk getirmiştik. Herkes tatilde bir yerlere kaçarken, koskoca İstanbul bize kalmıştı😄. Hal böyle olunca da rahat rahat gezdik her yeri. Sizde benim yaptığım gibi uyanık davranıp ya bayram tatillerine denk getirin yada Eylül’ü bekleyin. Çünkü aşırı kalabalık oluyor. Özelliklede turist gruplarına denk gelirseniz hem vapurda hem de adada çok sıkıntı çekersiniz. Bu arada aman deyim çocuklarınıza çok dikkat edin. Biz oradayken yabancı uyruklu bir çocuk kaybolmuştu ve bizimde aramalarımıza rağmen bulunamamıştı. Halen hep aklımdadır çocuk bulundu mu? acaba diye. Sizde bu tür sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız lütfen dikkat edin.

Üsküdar’da gezilecek yerler yazımında dikkatinizi çekeceğini düşünüyorum.

Büyükada Nerede?

Vapurla, Büyükada Yolculuğu Başlasın.

Büyükada Vapur Yolculuğu
Büyükada Vapur Yolculuğu

Anadolu Yakası’ndan Büyükada’ya gidebilmek için Kadıköy yada Bostancı’danAvrupa Yakasından ise Beşiktaş ve Kabataş’tan kalkan vapur ve motorlara binebilirsiniz. Vapur da yolculuğun en güzel yanı sıcak çay ve yanında mis gibi kokan simit yemek. Yediğiniz simitten bir parçada martılara atın. Onların simitleri havada kapışlarını seyredip, belki de fotoğraf arşivinize yeni resimler eklersiniz.

Adada Kahvaltı Keyfi Bir Başka

Büyükada’da gezilecek yerler çok fazla olduğundan, gezinize çok daha fazla yer sığdırmanız için erken saatlerde gelmelisiniz. Güne başlamanın en güzel yanlarından biride Büyükada da kahvaltı yapacak olmanız. Keyifle vakit geçirip, güzel bir kahvaltı yapabileceğiniz hoş mekanlar bulunuyor.

Bisiklet Pedalı Çevirerek Adayı Keşfedin.

Büyükada'da Bisiklet Turu
Büyükada’da Bisiklet Turu

Adaya ayak basar basmaz kahvaltınızı yaptıktan sonra yapacağınız ilk iş bisiklet kiralamak olsun. Adayı keşfetmenin en güzel yolu bu bence. Başkasına bağlı kalmadan direksiyonu nereye çevirirseniz oraya gidiyorsunuz. Çarşı içerisinde bisikletleri kiralayabileceğiniz pek çok dükkan var. Saatlik yada günlük olarak, kimliğinizi bırakarak kiralayabiliyorsunuz. Yanınızda çocuklarınız varsa onlar içinde, çocuk oturağı olan bisikletler bulunuyor. Bisikletlerinizi aldıktan sonra saat meydanından, kuzeye doğru giden yolu takip ettiğinizde, önünüze çıkan yol boyunca muhteşem yapıdaki yalıların olduğu sokaklardan ilerleyerek, çam ağaçlarıyla kaplı ormanında ciğerlerinize tertemiz havayı çekip, bol oksijene doyacaksınız.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Yalılarla Dolu Sokakları Gezin.

Büyükada'da bulunan köşkler muhteşem bir görüntüye sahipler.
Büyükada’da Bulunan Köşkler

Daha öncede bahsettiğim gibi önceden buralarda Rumlar ve Ermeniler yaşamış. Haliyle burada bulunan evler ve yalılarda o döneme ait pek çok iz var. Ahşaptan yapılmış, süslü, işlemeli ve bir o kadar da gösterişli yalılar, genel olarak bizim gördüklerimizden mimarisi ve işçiliği yönünden oldukça farklılar. Tarihe tanıklık etmiş bu güzel yapılardan mahrum kalmayın. Büyükada’da gezilecek yerler o kadar çok ki atlayın bisikletinize mis gibi kokan mor çiçeklerin arasında muhteşem görselliğe sahip yalı avına çıkın. Ada’nın en gösterişli ve güzel yalıları Nizam bölgesinde bulunuyor. Maden bölgesinde de hoş yalılara rastlarsınız.

Büyükada’nın Meşhur Dondurması ile Serinleyin

Büyükada'nın meşhur dondurması
Büyükada’nın meşhur dondurması

Bisiklet turundan sonra dondurma yemek içinizi ferahlatacak. Büyükada dondurmaları bayağı meşhur. Kafanızı nereye çevirseniz hemen hemen herkesin elinde 4 ‘er 5 ‘er katlı kocaman dondurmaları görürsünüz. Adeta bir Büyükada klasiği haline gelmiş. Meydan’da birkaç tane dondurma dükkanı var. Dışarıdaki kuyruğu görünce şaşırmayın. İnanılmaz bir sıra var. Sıraya giriyorsunuz biraz bekliyorsunuz ama inanın buna değiyor. Süslü külahların içerisine hepsi taze meyvelerden yapılmış muhteşem lezzette dondurmalar konuluyor. Benim tercihim özellikle kavunlu olanı. Seyyar dondurmacılar da var. Hatta onlar dondurmaları top şeklinde değil gül şeklinde koyuyorlar. Tercih sizin. Bence hepsinin lezzeti ayrı ayrı güzel.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Deniz Keyfi Yapın, Yelken Açın.

Büyükada Halk Plajları ile hizmet veriyor.
Büyükada Halk Plajları

Büyükada’ya gelmişken birazda denizin ve plajların keyfini çıkarıyım derseniz Yörükali Plajı, Nakibey Plajı, Prenses Koyu Plajı’nı tercih edebilirsiniz. Adada yelken yapma şansınızda bulunuyor. Kamino Yelken Klubü size bu konuda yardımcı oluyor. Büyükada’da tekne turu yapma imkanınız var. Vapurdan indiğinizde sahildeki teknelerle anlaşarak güzel bir ada turu yapabilirsiniz.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada'da gezilecek yerler listesinin en başında Aya Yorgi Kilisesi geliyor.
Aya Yorgi Kilisesi

Evet şimdiye kadar Büyükada’yı bisikletle gezdik ama maalesef burada pek işe yaramıyor. Aya Yorgi Kilisesine çıkmak o kadar da kolay değil. Adanın ortasında bulunan Birlik Meydanından, 1 km kadar süren dik yokuşu yaya yürümek zorundasınız. Yaklaşık 30 dakika kadar süren, kimilerini kan ter içinde bırakan bu zorlu çıkışın ardından bir bakmışsınız arkanıza 20 kişi başlayan yolculuğunuz 5 kişiye düşüvermiş😊. Adada bazen bunalım geçirten kalabalık, bu yorucu yola dayanıp elenenler sayesinde yerini sakin bir ortama bırakıyor.

Büyükada’da gezilecek yerler in belki de en başında geliyor. Aya Yorgi Kilisesi Büyükada’nın en yüksek tepesinde bulunuyor. Hristiyanlar tarafından Aya Yorgi Kilisesi ve Efes’teki Meryem Ana’nın evi iki hac noktaları olarak kabul ediliyor. Bundan dolayı da yılda iki kez 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde dilek dilemeye gelen yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.

Asıl adı Agios Georgios Rum Ortodoks Manastırı olan kilise, Aziz Saint George adına inşa edilmiş. Kiliseye gelenlerin en çok dikkatini çeken şey, mızrağı ile bir deniz canavarını öldüren Saint George ikonası. İkonaların bir hikayesi var.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Aya Yorgi Efsanesi

Efsaneye göre; Bizans dönemlerinde işgal altında kalan adanın papazları, ikona ve kutsal eşyaları kurtarabilmek için toprağa gömmüşler. Yıllar sonra Aziz Aya Yorgi  bir çobanın rüyasına girer. Ona kiliseye giden yokuşu, çıplak ayakla ve hiç konuşmadan tırmanmasını, çıngırak sesini duyduğu yerde durup, toprağı kazmasını istemiş. Başlarda rüyayı fazla önemsemeyen çoban aynı rüyayı birkaç gün üst üste görünce bunun bir işaret olduğunu düşünerek Aya Yorgi’nin kendisine söylediklerini uygulamaya başlamış. Çoban çıplak ayakla hiç konuşmadan kiliseye çıkan yolu yürümeye başlamış. Çan seslerini duymaya başlayınca da durup bulunduğu yeri kazmış. Günümüzde kilisede sergilenmekte olan bu ikona ve kutsal cisimleri topraktan çıkarmış.

Bu yüzden bu inanışa göre kiliseyi ziyarete gelenler çıplak ayakla ve hiç konuşmadan yürüyorlar. Yolda giderken de yol üzerindeki ağaçlara dileklerinin yazılı olduğu notları ve çaputları bağlıyorlar. Renkli adak mumlarının yanı sıra küp şekerler ve ağaç dallarını dizerek oluşturdukları çizimlerle de dilek diliyorlar. Kilisede bir tane anahtar ve çan alıyorlar. Dilekleri gerçekleşirse kiliseye tekrar gelip çan ve anahtarı geri veriyorlar. Size tavsiyem sakin ve rahat bir Büyükada gezisi hayal ediyorsanız bu 23 Nisan, 24 eylül tarihlerine dikkat edip bu günlere denk getirmeyin.

Aya Yorgi Tepesinde Manzaranın Tadını Çıkarın.

Aya Yorgi Tepesinde manzara eşliğinde yemek keyfi
Aya Yorgi Tepesinde manzara eşliğinde yemek keyfi

Bu kadar yokuşu çıkmışken dinlenebileceğiniz güzel bir mekan var. Aya Yorgi Kilisesi’nin hemen yanında bulunan Yücetepe Kır Gazinosu, 1978’den beri hizmet veriyor. Tahta masa, sandalyeleri ile salaş bir ortamı oluşturulmuş çok hoş bir mekan. Şimdilerde restoran olarak hizmet veriyor. Eski ada ruhunu en iyi yaşatan Yücetepe Kır Gazinosu, ızgara etleri ile oldukça başarılı. Meşhur köftesi, Afyon sucuğu, ev yapımı zeytinyağlı yaprak sarma, peynirli muska böreği ve acılı ezme menüde bulunan bazı seçeneklerden bir kaçı. Emin olun o kadar yolu çıktığınıza değecek. Özelliklede akşam geldiğinizde ay ışığı ile muhteşem manzaranın birleşmesiyle ortaya çıkan harika görüntü insanı adeta mest ediyor. Kesinlikle uğrayıp en azından bir bardak çay içip dinlenebileceğiniz güzel bir yer.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Adalar Müzesinde Tarihe Yolculuk

Büyükada'da bulunan Adalar Müzesinde tarih de bir yolculuğa çıkarsınız.
Büyükada’da Gezilecek Yerler – Adalar Müzesi

Büyükada’yı yakından tanımak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden bir tanesi Adalar Müzesi. Büyükada’da gezilecek yerler listesinin başlarına eklemelisiniz bence. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olan müze, Aya Nikola bölgesinde bulunuyor. Eski bir helikopter hangarı içerisine oluşturulmuş müzede, yüzlerce obje, binlerce fotoğraf, film, Osmanlı zamanından kalma binlerce arşiv belgeleri ve sözlü tarih kayıtları yer alıyor. Prens adalarının tarihi geçmişine dair pek çok eserin görüldüğü müzede, adalıların bağışladığı bir koleksiyon da oldukça dikkat çekiyor.

Adalar Müzesi Ziyaret Saati

  • Yazın 09:00- 18:00 saatleri arasında
  • Kışın: 10:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Adalar Müzesi Giriş Günleri

  • Pazartesi hariç her gün girilebilir.
  • Her Çarşamba müzeye giriş ücretsiz.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Rum Yetimhanesi

Büyükada Rum Yetimhanesi Dünya'nın ikinci büyük ahşap yapısıdır.
Büyükada’da Gezilecek Yerler – Rum Yetimhanesi

Büyükada’nın ve Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise ikinci büyük ahşap yapısı olan Rum Yetimhanesi, 1800 yıllarda Fransızlar tarafından yapılmıştır. Ahşaptan yapılan binanın bunca yıl geçmesine rağmen hala ayakta yıkılmadan duruyor olması da hayret verici bir durum.

Prinkipo Palace Otel olarak inşa edilir. Bir kısmının casino-kumarhane olarak işletilmesi planlanır. Fakat Osmanlı yönetimi buna izin vermeyerek binayı satışa çıkarır. Binayı satın alan kişi Rum asıllı Eleni Zarifi Hanım ve Sultan Abdülmecid’ in bağışlarıyla satın alınır. Daha sonrada Balıklı Rum Hastanesi’nde barınan kimsesiz Rum çocuklarına hizmet vermesi için  yetimhaneye dönüştürülür. Kimsesiz çocuklara eğitim verilmeye başlanan bina, uzun bir süre Ruhban okulu olarak da hizmet verir.  1980’deki yangıda büyük hasar gören ve kötü hava koşulları nedeniyle de bir hayli yıpranan binaya şuan girmek mümkün değil. Yıkılmaya yüz tutmuş yetimhane Avrupa’daki tehlike altındaki 7 kültürel miras alanından biri seçildi ve koruma altına alındı.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Reşat Nuri Güntekin'in Evi, Büyükada'da bulunan harika yalılardan bir tanesidir.
Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Büyükada da bulunan Ünlü Türk Edebiyatçısı Reşat Nuri Güntekin’in evi Yılmaz Türk Caddesi üzerinde bulunuyor. Ünlü edebiyatçının ailesi ile birlikte yaşadığı ev 3 katlı ve deniz kenarında olduğu için Yalı Köşk deniliyor.

Pembe panjurları, beyaz dış cephe, balkonlarındaki ince ve zarif işçilik, kapısının önündeki pembe çiçekli ağaçlarla yoldan geçenlerin dikkatini çeken hoş ve güzel bir yapı. Reşat Nuri Güntekin’in kızı Ela Güntekin halen köşkün ikinci katında yaşamaktadır.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Troçki’nin Evi

Troçki’nin Evi yıllar içerisinde harabeye dönmüştür.
Büyükada’da Gezilecek Yerler – Troçki’nin Evi

Asıl adı Sivastopol Köşkü olan bu yapı Ermeni bir tüccar tarafından 1850 ‘li yıllarda yaptırılmış. Kızıl Ordu komutanlığı yapan Troçki, Stalin’le girdiği iktidar mücadelesini kaybeder. Bunun üzerine 1929 da sürgüne gönderilir. İstanbul’ da Büyükada’ya yerleşen Troçki, 4,5 yıl kadar bu evde kalır.

İhanete Uğrayan Devrim, Hayatım, Sürekli Devrim, Sanat ve Edebiyat gibi bir çok kitabını burada çıkarır. Rusya’yla irtibatını bir türlü kesmez. Sovyet ve Türk hükümetleri bu faaliyetlerinden rahatsız olurlar ve onu sürgüne gönderirler. Troçki 1933 yılında önce İsveç ve Fransa’ya, oradan da sınır dışı edilerek Meksika’ya sığınır. 1940 yılında bir ajan tarafından öldürülür. Büyükada’daki kaldığı ev şuan pek iyi durumda değil. İçerisine girmek çok sakıncalı olabilir.

Büyükada’da Gezilecek Yerler

Müslüman Mezarlığı

Büyükada Müslüman mezarlığında ünlü kişilerin mezarları bulunuyor.
Müslüman Mezarlığı

Belki size tuhaf gelebilir. Neden Müslüman ülkesinde bir mezarlığa böyle bir isim konulur ki diye. Daha öncede belirttiğim gibi Büyükada da daha çok Ermeniler ve Rumlar yaşamışlar. Bu yüzdende Müslüman olanların mezarının belli olması için böyle bir isim koymuşlar.

Müslüman Mezarlığı, Sadrazam Rıfat Paşa’nın tezkeresiyle Büyükada’da bulunan Tepeköy’e yaptırılır. Önemli yere sahip, pek çok ünlü kişinin mezarı burada bulunmaktadır. Ahmed Fehim, Tahsin Nahid, Ahmed Refik Altınay, Aliye Berger, Şakir Paşa, Mahmut Emin Koral, Doğan Avcı Oğlu, İbrahim Necmi Dilmen’in mezarı buradadır.

Büyükada’ya Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Yol Tarifi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir