Sakıp Sabancı Müzesi | Nerede? 2023 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
Sakıp Sabancı Müzesi hakkında Sakıp Sabancı Müzesi nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saati, dünyaca ünlü sanatçılar ve sergiledikleri eserler ile ilgili tüm detaylı bilgilere yazımın içeriğinde ulaşabilirsiniz.
İçindekiler
Sakıp Sabancı Müzesi Hakkında Bilgiler
İstanbul‘da Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden biri olan Emirgan‘da yer alan Sakıp Sabancı Müzesinin yer aldığı binanın ilk sahibi Mısır Hidiv ailesidir. Müzenin ana binası olan köşkü bu aileye mensup Prens Mehmed Ali Hasan, İtalyan mimar Edoardo De Nari’ye yaptırmış.
Köşk 1951 yılında Adanalı sanayici Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alındı. Oldukça gösterişli olan köşkün önüne Fransız heykeltıraş Louis Doumas’a yaptırılan at heykeli de yerleştirilince ihtişamına ihtişam katıldı. Bu at heykelinden dolayı insanlar arasında ”Atlı Köşk” diye anılmaya başlandı. Bahçesinin ana kapı girişinde 2. bir at heykeli bulunuyor. 1204’te Haçlı kuvvetleri tarafından Sultanahmet’ten alınarak Venedik’te San Marco Kilisesi’nin önüne yerleştirilen dört bronz attan birisinin dökümüdür.
Hacı Ömer Sabancı 1966 yılında vefat edince kardeşi Sakıp Sabancı köşkte ikamet etmeye başladı. Sakıp Sabancı’nın oluşturduğu hat, el yazması Kuran-ı Kerim, güzel yazı, ve kitap koleksiyonu her geçen gün çoğaldı ve köşk birbirinden özel eserlere ev sahipliği yapmaya başladı. Hatta yurt dışındaki bazı müzeler eserlerden bazılarını müzelerinde sergilemeye başladılar.
Gösterilen ilgi ve gün geçtikçe çoğalan önemli eserlerden dolayı Sabancı ailesi 1998 yılında köşkü müzeye dönüştürülmesi için içerinde bulunan tüm eserler ve eşyalar ile birlikte Sabancı Üniversitesine tahsis etti.
Müze, Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açıldı. 2005 yılında yapılan bazı çalışmalarla sergileme alanları genişletildi ve teknik düzeyde uluslararası standartlara uygun hale getirildi. Müzenin giriş katında bulunan 18. ve 19. yy ait dekoratif eserlerle dolu kırmızı oda, mavi oda ve yemek odası Sabancı ailesinin oturduğu şekilde aslı korunarak sergileniyor. Kırmızı oda da önemli devlet adamlarının ve devlet büyüklerinin ağırlandığı bir bölümdür.
Sakıp Sabancı Müzesi Eserleri
Sakıp Sabancı Müzesi’nde Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu, Resim Koleksiyonu, Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi, Emirgan Arşivi ve At Heykelleri bölümünde önemli eserler sergileniyor.
Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu bölümünde Kuran nüshaları, murakka, levha ve hilyeler, ünlü hattatlara ait güzel yazı örnekleri, el yazma kitaplar ve Sultan II. Mahmud’un yazmış olduğu bir levha yer almaktadır.
Resim Koleksiyonu bölümünde erken dönem Türk resminin seçkin örnekleri ile Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’da çalışmış yabancı sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Osman Hamdi Bey, Şeker Ahmed Paşa, Fikret Muallâ, Konstantin Kapıdağlı, Rafayel Manas, Fausto Zonaro ve Ivan Ayvazovski gibi birçok sanatçının eserlerine yer verilmiş.
Çağdaş sanat alanının en etkin figürlerinden Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Ai Weiwei Porselene Dair” başlıklı sergisi ise oldukça ilgi gören sergiler arasında yer alıyor.
Ai Weiwei denin eser sayısı bakımından dünyada şimdiye kadar gerçekleştirilen en kapsamlı sergisidir.
Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu bölümünde, Sabancı ailesinin yaşadığı odalarda bulunan eşyalar sergileniyor. Napolyon armalı Sèvres vazolar, Bohemya avizeler ve onları tamamlayan pek çok aksesuar bulunmaktadır.
Abidin Dino Arşivi bölümünde, sanatçıya ait çizimler, taslak metinler, heykelleri için yaptığı çizimler ile eşi Güzin Dino ve arkadaşlarıyla yaptığı yazışmalara yer verilmiş.
Emirgan Arşivi bölümünde ise Sakıp Sabancı Müzesinin bulunduğu yer olan Emirgan ve çevresinin 1900 lü yılların başından itibaren resimleri bulunuyor. İnsanların günlük yaşamlarını, vapuru, sahili, ahşap konakları gösteren pek çok fotoğraf bulunuyor.
Atlı Köşkün bahçesinde Sabancı aile bireylerinin heykelleri yer alıyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Nerede?
Sakıp Sabancı Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
- Salı, Çarsamba, Perşembe, Cuma, Pazar günleri 10:00 – 18:00 arası ziyarete açık.
- Salı günleri 10:00 – 18:00 arası ücretsiz.
- Pazartesi günleri kapalı
- Cumartesi günleri 10:00 – 20:00 arası ziyaret edilebilir.
- Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak’ta kapalı.
Müzeye gitmeden önce rezervasyon yaptırmanızı öneririm. Çünkü rezervasyon yaptıran ziyaretçilere sergi girişlerinde öncelik tanınıyor. Girişte fotoğraflı kimliğinizle birlikte, aşı kartınızı, aşı olunmadıysa en geç 48 saat önce yapılmış negatif sonucu olan PCR testinizi, yada Covid-19 geçirdiyseniz ilgili belgeleri vermeniz gerekiyor.
Sakıp Sabancı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Tam Bilet– Tek Girişli: 60 TL
İndirimli Bilet – Tek Girişli: 40 TL (60 yaş üzeri ziyaretçiler)
Öğrenci Bileti* – Tek girişli: 30 TL
Çok Girişli Öğrenci Bileti – 1 Yıl boyunca geçerlidir: 40 TL
Çok Girişli Yetişkin Bileti – 1 Yıl boyunca geçerlidir: 75 TL
14 yaş altı çocuklar ve engellilere müze girişi ücretsiz. Bilet fiyatları ve ziyaret saatleri değişebileceğinden resmi web sitesi sakipsabancimuzesi.org adresinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Sakıp Sabancı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?
Kara Ulaşımı
Müzeye en yakın otobüs durağı olan Emirgan-Çınaraltından sürekli olarak otobüs geçmektedir. Düzenli olarak geçen otobüs hatları şunlardır;
22RE Kabataş – Reşitpaşa
25E Kabataş – Sariyer
22 Kabataş – İstinye Dereiçi
40 Taksim – Sariyer
40T Taksim – İstinye Dereiçi
42T Taksim – Bahçeköy
EL1 Emirgân – 4. Levent Metro Ring (Maslak yolundan)
EL2 Emirgân – 4. Levent Metro Ring (Baltalimanı yolundan)
59RH Rumeli Hisarüstü – İstinye/Hacıosman Metro
Deniz Yolu İle Ulaşım
Milli Saraylar uğramalı boğaz turu düzenleyen Dentur Avrasya ile müzeye ulaşabilirsiniz. Tek biletle Kabataş – Beşiktaş – Emirgan – Küçüksu – Beylerbeyi’ni gezebilirsiniz. Ayrıca SSM ziyaretçileri Dentur biletiyle 25 TL’lik grup indirimli girişten faydalanabiliyorlar. Emirgandan Dentur’un Milli Saraylar Uğramalı Boğaz Turuna katılısanız %50 indirim sizi bekliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi İletişim Bilgileri & Adres
Adres: Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Caddesi, 42 Emirgan 34467 İstanbul
Tel: +90 212 277 22 00
Faks: +90 212 229 49 14
e-posta: ssminfo@sabanciuniv.edu
Tarihin en önemli olaylarından biri olan İstanbul’un fethinin en güzel şekilde anlatıldığı bir müze olan Panorama 1453 Tarih Müzesi ve Türk ve dünya tarihinin en önemli ve harika yapılarını minyatür halleriyle bir arada görebileceğiniz Miniatürk hakkındaki yazılarıma göz atmanızı tavsiye ederim.