Üsküdar'da Gezilecek Yerler

Üsküdar’da Gezilecek Yerler | En Popüler Yerler Listesi 2023

Üsküdar’da Gezilecek Yerler, Evliya Çelebi tarafından Eski Dar olarak adlandırılan tarihteki bir diğer ismi de Scutari olarak ta bilinen Üsküdar tarihte birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Tarih kokan camileri, kiliseleri, hanları, hamamları, sarayları, çeşmeleri, anıt mezarları ve en önemlisi dünyanın en önemli yapıtlarından biri olan Kız Kulesi yapıtı ile İstanbul’un en güzide ilçesidir.  İstanbul‘u gezmeyi düşünenler için en iyi alternatif şüphesiz ki Üsküdar İlçesidir. Üsküdar adeta tarih kokan yapısı ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

İstanbul boğazına kıyısı olan Üsküdar Anadolu Yakasında bulunuyor. Doğusunda Ümraniye batısında Kadıköy kuzeyinde Beykoz ve kuzeydoğusunda Ataşehir ilçelerine komşudur. Avrupa yakasındaki komşu ilçesi ise Beşiktaş’tır. Hem tarihi hem de modern yapıları ile Türkiye‘de gezicilerin en uğrak yeri olan Üsküdar büyüleyici güzelliği ile herkesi kendine hayran bırakan bir mekân olarak biliniyor. Hal böyle olunca akıllara gelen ilk soruda Üsküdar’da Gezilecek Yerler sorusudur. Bende de sizler için Üsküdar’da Gezilecek Yerler listesini hazırladım. Şimdiden Keyifli Okumalar!

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Kız Kulesi

Üsküdar’da Gezilecek Yerler Kız Kulesi

Üsküdar’da Gezilecek Yerler listesinin ilk sırasını muhteşem bir yapıt alıyor. Üsküdar kelimesini duyunca şüphesiz hepimizin aklına gelen Kız Kulesidir. Kız Kulesi Üsküdar sahilinde yer alınan mükemmel bir mimariye sahip olan bir yapıt olmakla birlikte ziyaretçilere adeta bir görsel şölen yaşatıyor. Üsküdar’ın simgesi olan Kız Kulesi sahile sadece 180 m uzaklıkta olup bir kara parçasının üzerine inşa edilmiş bir şaheserdir.

Kız Kulesinin tarihi hakkında çeşitli söylentiler yer almaktadır. Kız Kulesi ile ilgili en kuvvetli iki rivayetten ilki Kız Kulesinin altında bulunan kayalığın MÖ. 5. yy ‘da Atinalı bir komutan tarafından kendini korumak için deniz üzerine yerleştirdiği kayanın üzerine daha sonrasında inşa ettiği kule ile o dönemde karantina hastanesi olarak kullanmak amacıyla inşa ettiği rivayeti vardır. Bir diğer kuvvetli rivayet ise doğu roma imparatorunun gördüğü bir rüyada kızının yılan sokması sonucu öldüğünü görüp bunu engellemek amacıyla Kız Kulesini inşa etmiştir.

Kız Kulesi 2000’li yıllarda yapılan restorasyonla kafeteryaya dönüştürülmüştür. Yapısı ile herkeste bir hayranlık uyandıran Kız Kulesi özellikle Kadıköy- Beşiktaş ve Üsküdar Eminönü vapur hatları ile boğazdan geçen turların yakından geçtiği ve önünden geçerken adeta huzur kokan güzelliğiyle kişiyi mest etmektedir.

Gündüz manzarasının ayrı güzelliği ve gece manzarasının daha da farklı bir havası ile sizleri karşılayan Kız Kulesinin içine girebilir kahvaltınızı ve çay keyfinizi İstanbul manzaralı ve denizin ortasında mükemmel bir ortamda yapabilirsiniz. Dilerseniz Kız Kulesinin tam karşısında yer alan cafelerde açık alanlarda Kız Kulesinin eşsiz sakinleştirici ve ruhunuzu dinlendiren manzarası eşliğinde sevdikleriniz ile birlikte çayınızı yudumlayabilirsiniz.

Kız Kulesine girişler hemen kıyıda bulunan motorlar ile yapılmaktadır. Burada alınan biletler ile girilen Kız Kulesine hafta içi ve hafta sonu sabah 09:00 ile 19:00 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir.

Kız Kulesi altında yıllar sonra ortaya pek çok gizli geçit ve tüneller bulunmuş. KIZ KULESİ ALTINDAKİ GİZEMLİ GEÇİT – TARİHİ SIR makalemde tüm detayları en ince ayrıntısına kadar öğrenmek için linki tıklayın.

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Mihrimah Sultan Camii

Mihrimah Sultan Camii

Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden biri olan Mihrimah Sultan Camii Üsküdar iskelesinin hemen yanına yer almaktadır. 1546- 1548 yılları arasında yapılan Mihrimah Sultan Camii Kanuni Sultan Süleyman tarafından kızı Mihrimah Sultan adına Mimar Sinan’a yaptırtmıştır. Mihrimah Sultan Cami’nin yapılış rivayetinin en kuvvetlisi Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultana âşık olduğu, Kanuni Sultan Süleyman’dan Mihrimah Sultan ile evlenmek için izin istediği fakat bu aşkına ve sevdasına rağmen Mihrimah Sultan ile evlenemediğidir. Bu camii ile beraber İstanbul Edirnekapı’da Mihrimah Sultan ismi ile bir başka cami bile yaptırdığı rivayeti çok kuvvetlidir.

Mihrimah kelime anlamı ile güneş ve ayı temsil etmektedir. 21 Mart tarihinde Üsküdar ve Edirnekapı’da bulunan Mihrimah Sultan Cami’nin birinde güneş batar iken diğer Mihrimah Sultan Caminde de ay doğmakta olduğu rivayeti vardır.

Mihrimah Sultan Cami’nin genel yapısı hakkında genel bilgi verecek olursak caminin avlusu yaklaşık 10 metre çapında olmakla beraber tek şerefe ve iki minaresi bulunmaktadır. Mihrimah Sultan Caminin içerisinde cami, medrese, mektep, han, imaret ve türbe bölümleri yer almaktadır. Cami içerisinde Mihrimah Sultanın oğullarına at olan 2 adet türbede bulunmaktadır.

Avlusu ve içi ayrı bir huzur veren Mimar Sinan’ın eşsiz bir eseri olan Mihrimah Sultan Camini ziyaret etmek isteyen ziyaretçiler için adeta bir manevi hava taşıyan bu eser gerek ulaşım gerekse de konum açısından çok rahat erişilebilecek bir yerdedir. Üsküdar iskelesinin ve Kız Kulesinin hemen yakınında bulunan Mihrimah Sultan Cami manevi huzur bulmak ve Üsküdar’ın keşfedilmiş güzelliklerini görebilmek için ideal bir huzur ve maneviyat alanı olarak görülmektedir.

Çamlıca Tepesi

Üsküdar’da Gezilecek Yerler Çamlıca Tepesi

Üsküdar’da Gezilecek Yerler listesinde bu kez Çamlıca Tepesi yer alıyor. İstanbul’u kuş bakışı izlemek isteyenler için Üsküdar’da bulunan Çamlıca Tepesi en muhteşem yerdir. Çamlıca Tepesi Üsküdar’ın simgelerinden biridir. Çamlıca Tepesine çıktığınızda tarifi imkânsız hisler sizleri bekleyecektir. Zira burada göreceğiniz İstanbul manzarası ile İstanbul’a tekrar âşık olmaktan kendinizi alamayacaksınız. Üsküdar ile özdeşlesen bir mekân olan Çamlıca Tepesine ulaşım Üsküdar İskelesinin karşısında bulunan 9 – 11 ve 14 numaralı otobüsler ile yapılıyor.

Hem Avrupa yakası hem de Anadolu yakasını gören manzarası ile ziyaretçilerini karşılayan Çamlıca Tepesi gelen misafirlere adeta görsel şölen sunmaktadır. Boğaz, gökyüzü ve yeşil İstanbul manzarası ile içinize adeta huzur veren Çamlıca Tepesi aileniz ve sevdikleriniz ile İstanbul’u doyasıya izleyeceğiniz bir mekân olarak sizleri mest edecektir. Girişin ücretsiz olduğu Çamlıca Tepesinde bulunan cafe restoran ve marketlerden alışveriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda tepe üzerinde bulunan çardaklarda satılan simit – sandviç – köfte gibi aperatif yiyecekleri de hem uygun fiyata hem de lezzetli şekilde alıp sevdikleriniz ile beraber İstanbul manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz.

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı Boğaz Manzarasıyla Büyülüyor.

 İster Avrupa yakasından isterseniz Anadolu yakası kıyılarından bakarken herkesin gözünü alan kusursuz ve muhteşem bir mimariye sahip olan Beylerbeyi Sarayı adeta boğazın mavilikleriyle bütünleşmiş halde göz alıcı güzelliğe sahip Üsküdar’ın bir başka muhteşem yapısı olarak kayıtlara geçmektedir. 1863 – 1865 yılları arasında dönemin padişahı Sultan Abdülaziz’in emri ile yine dönemin en ünlü mimarı Sarkis Balyan tarafından inşa edilen Beylerbeyi Sarayı Sultan 4. Muradın doğduğu ev olarak bilinmektedir. Dışarıdan kusursuz bir güzelliğe sahip olan Beylerbeyi Sarayı Sultan Abdülaziz’in de emri ile sarayın her yeri denizi andıracak biçimde tasarlanmıştır.

 Beylerbeyi Sarayı’nın zemin katında bulunan bir havuz muhakkak ilginizi çekecektir. Zira bunun nedeni bu havuzun suyu tamamen deniz içerisinden çekilen sular ile doldurulması ile oluşmasıdır. Sarayın içerisinde bulunan mavi sütunlar mavi tavanlar ve zemin katta bulunan havuzun mavi deniz suları çekilerek doldurulması Sultan Abdülaziz’in denize olan sevgisini adeta Beylerbeyi Sarayına yansıtmasını sağlamıştır.

Saray kompleksi içerisinde ziyaretçilerin ilgisini çekecek 2. Mahmut tarafından yaptırılan köşkler de bulunmaktadır. Bu göz alıcı köşkler Mermer köşk, Sarı köşk ve Ahır köşkleridir. Her tarafı mermerden yapıldığı için mermer köşk adını alan deniz resimleri ile ana binayı oluşturan sarı köşke ve at figürlerinin olduğu ahır köşklerde siz ziyaretçilerin Beylerbeyi Sarayına hayranlıkla bakmanızı sağlayacaktır.

Beylerbeyi Sarayı’nın ziyaret saati ile ilgili bilgi vermek gerekirse saray pazartesi ve perşembe günleri ziyaretçilerine kapalıdır. Ziyaret saatleri 09:30 – 17:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ziyarete gelen ziyaretçilerin unutmaması en önemli unsur sarayın iç kısımlarında kesinlikle fotoğraf çekiminin yasak olması. Bundan dolayı çekim yapan ziyaretçiler saray görevlileri tarafından uyarılmaktadır. Ziyaret ilgili başka bir önemli konu ise Beylerbeyi Sarayı’nın Milli Saraylar İdaresine bağlı olmasından dolayı maalesef müze kart girişlerde geçerli değildir.

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı

Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı

Üsküdar’da gezilecek en güzel yerleri belirlerken Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrına değinmemek elbette çok büyük eksiklik olacaktı. Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı ismini ilk defa duyacakların çok şaşıracağı bir yer olan bu Kasrı hepimizin yıllarca bıkmadan usanmadan izlediği Hababam Sınıfının çekildiği Özel Çamlıca Lisesi olduğunu belirtelim. Evet Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı Ertem Eğilmez ve Rıfat Ilgaz gibi büyük ustaların yönettiği ve Münir Özkul, Kemal Sunal, Halit Akçatepe ve Tarık Akan gibi usta oyuncuların oynadığı filmin çekildiği alandır.

Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı’nın bahçesine attığınız ilk adımla adeta duygu patlaması yaşayacağınız bir mekâna geldiğinizi hissedeceksiniz. Mahmut Hoca’nın ön bahçede top oynamayı yasakladığı alan, okulun içerisinde merdivenleri gördüğünüzde sanki Hababam Sınıfı oyuncularının sizleri merdivende oturup karşıladığı 10 A edebiyat sınıfına girdiğinizde Düdük Necmi’nin in içine girdiği soba ve sobanın hemen başında bulunan Mahmut Hoca masalar üzerinde duran oyuncu resimleri ve İnek Şabanın oturduğu masada Kemal Sunalın heykeli eminim sizleri de duygulandıracaktır. Arka bahçede buluna uzun merdivenden de Hayta İsmail’in vedasını ve yaramaz olan Hababam sınıfına verdiği öğütleri bir kez daha orada duyup hissedeceksiniz.

Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı bahçesinde dikkatinizi çeken başka bir durum ise buraya dış çekim için gelen gelin damatların fotoğraf çekimleridir. Dış çekim için harika bir mekân olan Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı ölümsüz anılarınıza renk katacaktır.

Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi

Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi

 Selimiye Kışlasının bulunduğu yerde daha önceleri Kanuni Sultan Süleyman tarafından yapılan bir saray bulunmaktaydı. Fakat burada yer alan saray kullanılmamaya başlanması nedeniyle 3. Selim tarafından bu alana bir kışla inşa edilmesi ile burası artık 3. Selim Kışlası yani bir diğer ismi ile Selimiye Kışlası olarak anılmaya başlandı. Üsküdar sahiline, Kız Kulesine ve Harem otogarına çok yakın olan Selimiye kışlası Üsküdar’ı gezecek olanlar için farklı bir mekân görmelerini sağlayacaktır.

Kışlanın 4 kösesinde bulunan 7 katlı kuleler Sultan Abdülmecit döneminde Selimiye Kışlasına eklenmiştir.

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Florence Nightingale Müzesi

Florence Nightingale Müzesi

Selimiye Kışlasının içerisinde bulunan Florence Nightingale Müzesinin hikayesi ise çok anlamlıdır. Osmanlı Rus savaşı sırasında Osmanlı -İngiliz iş birliği olmasından dolayı Selimiye Kışlası İngiliz askerlerine tahsis edilmişti. Kırımdan yaralı olarak getirilen askerlerin tedavisi ise burada yapılmaktaydı. Osmanlı – Rus savaşının en önemli isimlerinden biri de Florence Nightingale adlı hemşiredir. Florence Nightingale kışla içerisinde yaralı askerlere yaptığı müdahaleler ile ünlenip ülkesi İngiltere’ye gittiğinde ülkesinde ilk hemşirelik okulunu açıp tıp alanında kitaplar yazmaya başlamış.

Hem Osmanlıda hem de İngiliz devletinde birçok nişane alan Florence Nightingale anısına Selimiye kışlası içerisinde bir alana Florence Nightingale Müzesi yapılması kararlaştırılır. Selimiye Kışlası içerisinde bulunan güneydoğu kulesi Selimiye Askeri Ocakları Müzesi olarak hizmet vermeye başlamış. Kuzeybatı kulesi ise Florence Nightingale Müzesi olarak ziyarete açılmış.

1954 yılında müze haline getirilen güneydoğu kulesinde Sultan Abdülmecid’in Florence Nightingale hediye ettiği bilezik, Florence Nightingalenin eşyaları, fotoğrafları ve en önemlisi de ismini de çağrıştırdığı lambası müzede sergilenmektedir. Zira yaralı Osmanlı askerleri Florence Nightingale Lambalı Kadın adını vermişlerdi.

Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi günümüzde her ne kadar 1. Ordu komutanlığı merkezi olarak kullanılsa da müze bölümüyle de ziyaretçilerini kabul ediyor. Selimiye Kışlasını gezen ziyaretçiler için hem kışlayı hem de müzeyi gezme şansı vardır. Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi ziyaret saatleri ise 10:00 – 17:00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilmektedir. Fakat unutulmaması gereken en önemli husus ise Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesini ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin en az 2 gün öncesinden randevu alması gerekmektedir.

Rezervasyon için: 0 216 343 73 10

Üsküdar’dan kalkan 12 numaralı otobüsler ile Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesine ulaşabilirsiniz.

Üsküdar’da Gezilecek Yerler

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi

Üsküdar’da gezip te Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesini gezmeden gezinizi bitirmek muhakkak pişmanlık duygusu yaratacak bir durumla karşı karşıya kalmanıza neden olacaktır. Çünkü Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi ülkemizin tek ve dünyada da sadece 18 uçurtma müzesinden biridir. 1986 yılında kurulan müze yaklaşık 3000’e yakın uçurtma ve uçurtma ile ilgili yayın malzemelerden oluşan koleksiyon ile mutlaka gidip görülmesi gereken bir yer olarak özellikle dikkat çekmektedir. Hele birde yanınızda çocuğunuz var ise bu ziyaret en çokta onu mutlu edecektir.

 Hafta içi 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gelen ziyaretçilerini ağırlayan Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi aynı anda 200 öğrencinin kendi uçurtmasını kendinin yapabileceği uçurtma okulu ve müze içerisinde yer alan Gülen Okumuş Uçurtma Kütüphanesi ile özellikle gelen çocuk ziyaretçiler için güzel zaman geçirebilecekleri bir mekân olarak dikkat çekmektedir.

Gruplar halinde gelen ziyaretçiler içinde çok güzel bir uygulama olan 75 dakikalık ücretsiz programlar gerçekleştirilmektedir. Burada yaklaşık yarım saatlik süre içerisinde öğretmenler tarafından çocuklara uçurtmalara dokunarak uçurtma yapmak uçurmak gibi aktiviteler de yapılmaktadır. Bu aktiviteye katılan gruplardan sadece kendilerine verilen uçurtma ücreti alınmaktadır. Çocuğunuzun hayal dünyasını zenginleştirmek ve sizin içinde farklı bir deneyim yaşamak için; Üsküdar’da mutlaka ziyaret etmeniz gereken mekanlar listesinde ki Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesini mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.    

III. Ahmet Çeşmesi

Üsküdar’da Gezilecek Yerler III. Ahmet Çeşmesi

Üsküdar İskele meydanında bulunan adeta tarih kokan III. Ahmet Çeşmesi gerek konumu gerekse de tarihi önemi bakımından Üsküdar’ı gezecek ziyaretçilerin mutlaka uğrak yeri olması gereken bir mekan. 1729 yılında yapılan III. Ahmet Çeşmesi III. Ahmet’in annesi için yaptırdığı ve halen günümüzde kullanılan bir çeşme olması nedeniyle önemli tarihi bir yapıt özelliği taşıyor.

Baş mimarı Mehmet Ağa olan III. Ahmet Çeşmesi Türk Rokoko tarzında yapılmış. 5 kubbeye sahip çeşmenin yapısında çiçek rölyefleri dikkat çeken unsurlardır. III. Ahmet Çeşmesinde fıskiye bulunmuyor. Bundan dolayı III. Ahmet Çeşmesi bir sebil çeşme görevi görmüyor. Yapıda 4 kösede birer tane çeşme var. Bununla beraber çeşme üzerinde dönemin şairlerinden Seyit Vehbi Efendiye ait olan hat işlemeleri ile birlikte Sultan 3. Ahmet’e ait olduğu iddia edilen el yazıları da bulunuyor.

Şemsi Paşa Camii

Üsküdar’da Gezilecek Yerler Şemsi Paşa Camii

 Yapısı itibarı ile küçük bir cami olan Şemsi Paşa Camii hem mimari hem de görünüm olarak Üsküdar’ın en şirin ve güzel camilerinden biridir. Sahilde bulunan Şemsi Paşa Camii ulaşım olarak ta çok rahat gidilebilecek bir alanda inşa edilmiş.

1580 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Şemsi Paşa Cami’nin içerisinde Şemsi Paşanın türbesi de bulunuyor. Şemsi Paşa türbesi caminin sol bitişiğinde denize bakan bölümde bulunmaktadır. Camii ve medrese arasında bulunan bir bölümde su boşaltma rögarı var. Bu eser çeşidi Mimar Sinan’ın bu türdeki tek eseri olma özelliğini de taşımaktadır. Camii içerisinde bulunan kütüphane ile gelen ziyaretçiler kütüphanede kitap okuyabilmektedir.

Evet sevgili gezginler; bu yazımda Üsküdar’da Gezilecek Yerler listesini hazırlayıp detaylı şekilde hazırlayıp sizlere sundum. Sizlere tavsiyem gezi listenizde bulunan yerleri gezmeden önce mutlaka gezilecek yerler hakkında ön bilgi alınız.  Gezinizi bu şekilde tamamlamanız gittiğiniz yerlerdeki mekanları daha iyi analiz edebilmenizi sağlayacaktır. . Üsküdar’da Gezilecek Yerler listemizi sıralayacak olursak;

  • Kız Kulesi
  • Çamlıca Tepesi
  • Beylerbeyi Sarayı
  • Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı
  • Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi
  • Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi
  • Ahmet Çeşmesi
  • Şemsi Paşa Camii

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir