TÜRKİYEİSTANBULMARMARATARİHTE YOLCULUK

Beylerbeyi Sarayı | Nerede? Tarihi, 2023 Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un en görkemli yapılarından biridir. Anadolu yakasında Boğazın en güzel yerine konumlandırılmış yapı Üsküdar’da yer alıyor. Muhteşem manzarası ile adeta görsel şölen yaşatan saray İstanbul‘u gezmek için gelen ve tarihe düşkünlüğü olanların mutlaka listelerine eklemeleri gereken yerlerin başında geliyor. Beylerbeyi Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir? Tarihi, 2022 Giriş Ücreti, Ziyaret Saati ve Beylerbeyi Sarayı hakkında detaylı bilgilere yazımın içeriğinde ulaşabilirsiniz.

Kız Kulesi, Çamlıca Tepesi, Beylerbeyi Sarayı, Validebağ Korusu ve Adile Sultan Kasrı, Selimiye Kışlası ve Florence Nightingale Müzesi, Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi, Ahmet Çeşmesi ve Şemsi Paşa Cami gibi pek çok eşsiz yapıya ev sahipliği yapan Üsküdar ile ilgili Üsküdar’da Gezilecek Yerler yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Beylerbeyi Sarayı, harika bir tarihi yapıdır.
Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Sarayı Tarihi

İstanbul’un en eski yerleşim yerlerinden biri olan Beylerbeyi Sarayı’nın bulunduğu yer konumu açısından tarihi bir alanda yer almaktadır. Bölge Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanılmış. Sarayın bulunduğu bölgede İstavroz Bahçeleri adıyla bilinen yeşil bir alan varmış. İmparator Constantin’in buraya diktirdiği dev haçtan dolayı bu isim verilmiş. Bazı kayıtlarda 17.yüzyıla kadar burada bir kilise ve ayazmanın bulunduğuna dair yazılar mevcut.

II. Selim’in kızı adına yaptırılan Gevher Sultan Sarayı, Osmanlı Dönemi’nde bölgeye yapılan ilk saray olmuş. Daha sonraları I. Ahmet tarafından Kasrı, Ferahabad Yalısı, Ferahfeza Kasrı yapılmış. Bölge padişahların has bahçeleri olarak kullanılmış. III. Mustafa burada bulunan bütün binaları yıktırıp araziyi halka satmış. Satılan arsaları II.Mahmud geri alarak buraya ahşap bir saray yaptırmış. Fakat 1851’de çıkan bir yangın sonucunda saray büyük ölçüde zarar görmüş. Bunun üzerine Sultan Abdulaziz, yanan sarayın yerine 1863-65 yılları arasında mevcut sarayı ve ek yapıları yaptırmış.

Beylerbeyi Sarayı tarihi eserlere ev sahipliği yapıyor..
Beylerbeyi Sarayı’nın içi

Sarayın mimarı, Sarkis Balyan ve kardeşi Agop Balyan’dır. Özellikle konuk evi olarak kullanılan Saray’da pek çok yabancı devlet yöneticisi ağırlanmış. Sultan II. Abdülhamid tahttan indirildikten sonra 1918 yılında ölümüne kadar bu sarayda tutularak sadece bayram günlerinde ailesi ile görüşmesine izin verilmiş.

Beylerbeyi Sarayı Hakkında Bilgi

Geniş bir bodrum üzerine iki kat olarak tasarlanmış saray, 3000 m2 lik bir alana sahip. Dikdörtgen bir yapıya sahip olmasının yanı sıra üç girişi bulunuyor. Harem (kuzey bölümü) ve Mabeyn-i Hümayun (güney bölümü) dairelerinden oluşan sarayın içi de oldukça geniş. 6 büyük salonu ve 24 odası bulunuyor. Genel mimarisinde Türk evi özelliklerini yansıtan saray Doğu ve Batı sentezi harmanlanarak tasarlanmış.

Beylerbeyi Sarayı’nın içi hayranlık uyandırıyor.
Beylerbeyi Sarayı’nın içi

Beylerbeyi Sarayı’na girerken bilet gişesinin olduğu yerde sesli rehber uygulaması bulunuyor. Dilerseniz bu uygulamadan ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Kimliğinizi bırakıyorsunuz ve size küçük cihazlar veriliyor. Sarayı gezerken bazı bölgelere numaralı tabelalar yerleştirilmiş. Bu bölgelere yaklaştığınızda cihaz otomatik olarak çalışmaya başlıyor ve bölümle ilgili sizi bilgilendiriyor. Bence çok güzel bir uygulama fakat herkes kendi telefonundan mobil uygulama üzerinden dinleyebilse daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Sarayın hem harem hem de selamlık kısmında 2 tane aslan bizi karşılıyor. Sarayın genelinde oldukça fazla aslan figürüne rastlamak mümkün. Osmanlı kültüründe valide sultanlar ve çocuk sahibi olan kadınlar evlatlarını aslanım diye severlermiş. Bu yüzden aslanlar padişah olmaya aday çocukları simgelermiş. Bunun yanında Sarayın bahçesini süsleyen pek çok farklı hayvan figürleri bulunuyor.

Beylerbeyi Sarayı bahçesini hayvan figürleri süslüyor.
Beylerbeyi Sarayı’nın bahçesinde bulunan hayvan figürleri

Sarayın inşasında ve dış kaplamasında içerisinde deniz kabukları ve deniz böcekleri fosilleri bulunan Küfeki Taşı kullanılmış. Küfeki Taşı denizden çıkarılmış fosil taşlara verilen isim. Saray sahile sıfır konumda olmasından dolayı nem ve rutubet olma olasılığı bir hayli yüksek. Bu taşların kullanılma sebebi ise bu Küfenk Taşlarının küf ve neme karşı dayanıklı olması.

Saray zeminin tamamı hasırlarla kaplı. Bu hasırların önemli bir özelliği bulunuyor. Mısırda bulunan Nil Nehri kıyısındaki papürüs yapraklarının ezilerek hasır haline getirilmesiyle ortaya çıkmış. Papürüs yapraklarının nem çekici özelliği olduğundan dolayı saray zemininde kullanılmasının uygun olacağı düşünülmüş.

Beylerbeyi Sarayı, harika bir iç mimariye sahiptir.
Sarayın İçi

Oldukça gösterişli olan sarayın zeminini dev boyuttaki halılar ve kilimler süslüyor. Göz alıcı güzellikteki kristal avizeler, Fransız saatleri ve porselen vazolar sarayın ihtişamına ihtişam katmış. Kapıların üzerinde şovalye kabartmaları bulunuyor. Fakat bu kabartmaların neden yapıldığına dair bir bilgi bulunamamış. Duvarlarda altın işçiliği, yazı ve sarayın tavanlarının genelinde deniz ve gemi konulu resimler göze çarpıyor. Sultan Abdülaziz döneminde yapılan bu resimler donanmaya verilen önemi gösteriyor.

Sarayın bazı bölümleri maalesef ziyarete kapalı. İçeride fotoğraf çekmeye izin verilmiyor. Benim gibi gizli kaçamak çekerseniz orası ayrı . Dışarı çıktığımızda çok güzel bir bahçe bizi karşılıyor. Bahçede 6-7 bölüm halinde bambu korulukları bulunuyor. Bu bambu ağaçlarının sıkça bulunma sebebi yine nem. Denize yakın yerlerde kurulan saray bahçelerinin nemden etkilenmemesi ve havasının kuru kalması için bahçelerine bambu ağaçları dikilirmiş. Bambu ağaçlarının nemi çekme özelliği bulunuyor.

Beylerbeyi Sarayı, boğaza açılan kapısı ile büyülüyor.
Boğaz’a Açılan Kapı

Sarayın boğaza açılan 2 tane heybetli kapısı var. Üzerlerinde gösterişli işlemeleri bulunan kapıların hemen yanında bulunan İstanbul köprüsünün görüntüsü birleşince ortaya görsel bir şölen çıkıyor. Bahçede ayrıca İstanbul’un o eşsiz boğaz manzarasını seyrederken çayınızı kahvenizi yudumlayabileceğiniz büyük bir kafe bulunuyor. Bu arada bahçeye giriş ücretli. Müze Kartınız varsa ücretsiz girebilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Nerede?

Beylerbeyi Sarayı, boğaz manzaralı bahçesiyle büyülüyor.
Beylerbeyi Sarayı Bahçesi

Beylerbeyi Sarayı’na Nasıl Gidilir? Yol Tarifi

Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un Anadolu yakasında birinci köprünün ayağında Üsküdar ile Çengelköy arasında Beylerbeyi semtinde bulunuyor.

YOL TARİFİ

Avrupa Yakasından Gelecekseniz

  •  Metrobüs istasyonunda Söğütlüçeşme yönüne hareket eden metrobüse binerek Boğaziçi Köprüsü durağında inin. Biraz yürüdükten sonra Beylerbeyi Sarayı’na ulaşabilirsiniz. Bu tarif ettiğim yol Avrupa yakasından gelecekler için en kısa yoldur.
  • Bakırköy,Sirkeci,Eminönü taraflarından gelecekseniz Marmaray‘a bindikten sonra Üsküdar istasyonunda inin. Vapur iskelesinden hareket eden 15, 15C, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15P, 15R, 15S, 15U, 15Y, 15ŞN numaralı otobüslere binerek Beylerbeyi Sarayı durağında inin. Yürüyerek Saray’a ulaşabilirsiniz.
  • BağcılarGüngören taraflarından gelecekseniz Kabataş-Bağcılar tramvay hattıyla Zeytinburnu‘nda inerek Söğütlüçeşme yönüne giden metrobüse binin. Boğaziçi Köprüsü durağında inip yürüyerek Beylerbeyi Sarayı’na ulaşabilirsiniz.

Anadolu Yakasından Gelecekseniz

  • Kadıköy Rıhtım‘dan hareket eden 15F, 12H, 14M numaralı otobüslere binerek Beylerbeyi Sarayı durağında inin. Buradan kolaylıkla Beylerbeyi Sarayı’na ulaşabilirsiniz.
  • Üsküdar vapur iskelesinden hareket eden 15, 15C, 15H, 15K, 15KÇ, 15M, 15P, 15R, 15S, 15U, 15Y, 15ŞN numaralı otobüsler sizi Beylerbeyi Sarayı durağına kadar getirecektir. Buradan Saray’a ulaşabilirsiniz.
  • Ümraniye‘den gelecekseniz 522 numaralı otobüse binerek Boğaziçi Köprüsü durağında inin. Buradan deniz kıyısına doğru inen yolu takip ederek Saraya kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
  • Kartal, Pendik, TuzlaMaltepe’den geliyorsanız Kadıköy-Kartal metrosuna binerek Ünalan istasyonunda inin. Buradan  Zincirlirkuyu, Avcılar istikametine giden metrobüslere binerek Boğaziçi Köprüsü durağında inin. Yürüyerek Saray’a ulaşabilirsiniz.

Beylerbeyi Sarayı Giriş Ücreti 2023

Yerli Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 40 TL

Yabancı Ziyaretçi Bilet Fiyatı: 90 TL

İndirimli Bilet Fiyatı: 15 TL

Bahçe Bilet Fiyatı: 10 TL

Beylerbeyi Sarayı’nda Müze Kart geçerli. Gişeler dışında herhangi bir web sitesi veya uygulama üzerinden elektronik bilet satışı yapılmıyor.

Beylerbeyi Sarayı Ziyaret Saatleri 2023

Beylerbeyi Sarayı Pazartesi Günleri kapalı. Pazartesi günleri haricinde her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açık.

Beylerbeyi Sarayı İletişim ve Adres Bilgileri

Adres: Beylerbeyi, Beylerbeyi Kavşağı, 34676 Üsküdar/İstanbul

Telefon: (0216) 321 93 20

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir